Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kdo koho straší drahým mlékem

09/08/07
smf

Reakce na  prognózy ve vývoji zemědělských komodit na světovém a českém trhu. Autor: Oldřich Obermaier, zdroj: www. iHNed.cz
 
 
 

Oldřich Obermaier: Kdo koho straší drahým mlékem
 
06.08.2007 – Nedostatek mléka. Nedostatek másla. Přijde i nedostatek masa na světovém trhu, nemluvě o nedostatku ropy, energie a všech zemědělských a nezemědělských surovin.
Také se otepluje, hynou měkkýši v Mexickém zálivu, chybí voda a na Moravě se spálilo víno.
Pozitivní v té všeobecně katastrofické situaci je, že se, jak říká předseda Agrární komory, zotavují ceny. Pro normální čtenáře to je však další špatná zpráva: bude se zdražovat.
Zůstaneme u mléka
Pokusím se odpovědět na dvě otázky: Proč stoupají ceny mléka? Co bude dál?
Ceny stouply vlivem řady faktorů, z nichž žádný sám o sobě by takové zvýšení nevyvolal…
Nedostatek mléka na světových trzích nehrozí, neboť tyto trhy reprezentují jen 6 procent ve světě vyrobeného mléka. Ostatních 94 procent se zpracuje a zkonzumuje v zemích a oblastech, kde ho krávy nadojí. Nedostatek nehrozí samozřejmě ani u nás, neboť u nás převládá vývoz nad dovozem. Spotřeba mléka v republice stoupá, a chovatelé jsou schopni ji zajistit.
Ceny stouply proto, že v Austrálii (která spolu s Novým Zélandem, EU a Amerikou ovlivňuje nejvíc světový trh jako exportér) bylo sucho, že v Číně stoupá spotřeba mléka a sýrů, že mléčné kvóty v EU (o jejichž negativním vlivu na trh s mlékem netřeba mluvit) brzdí reakci na situaci na trhu a že se zemědělství v řadě zemí orientuje na pěstování surovin pro biopaliva.
Všechny tyto jevy však působí dlouhodobě (snad s výjimkou sucha v Austrálii), jsou známy a nevytvářejí tlak na skokovou reakci cen na trhu.
Je zde však ještě faktor automatického působení zvyšování cen na další zvyšování cen, který má dnes dominantní vliv, podporovaný katastrofickými zvěstmi novinářů.
Co bude dál? Poptávka po biopalivech a stoupající spotřeba mléčných potravin budou působit na cenu mléka, která bude v nejbližších letech jen mírně růst. Nezapomeňme, že i v Asii se bude vyrábět mléka stále víc. Až se ustaví díky globálnímu trhu nová rovnováha, nebude až tak daleko od té současné.
Česká republika se se situací rychle vypořádá, hned jak EU zruší kvóty, které jsou také skrytou příčinou současné paniky. Katastrofa se tedy konat nebude.
Řetězce zabrzdí
Obchodní řetězce nejspíše sehrají kladnou roli brzdy ve zvyšování ceny pro zákazníka, a z celé situace by měli mít rozumný efekt také zemědělci, nejen obchodníci na světovém trhu. To bych ale nechal na tržních silách, ať si to vyřeší. Ze zkušenosti víme, že si s tím poradí, i když na současném skokovém zvýšení ceny se také podepsaly…

Autor je jednatelem mlékárny TPK Hodonín
Zdroj: www.iHNed.cz
Autor/ři: Oldřich Obermaier

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR