Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Informace o vývoji ve věci vrácení pojistného na sociálním zabezpečení

25/01/10
smf

Informace o vývoji ve věci vrácení pojistného na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti hrazeného zaměstnavatelem za období 1. 1. 2007 – 30. 6. 2007. HK ČR

Vážené kolegyně,
Vážení kolegové,
 
dovolujeme si Vás informovat o vývoji ve věci vrácení pojistného na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti hrazeného zaměstnavatelem za období 1. 1. 2007 – 30. 6. 2007.
V uvedeném období totiž zákon o pojistném na sociální zabezpečení nestanovil pro zaměstnavatele definici vyměřovacího základu nutného pro výpočet pojistného. Tato definice byla sice stanovena dodatečně nařízením vlády č. 39/2007 Sb., avšak podle názoru soudu se nejednalo o ústavně konformní postup.
Hospodářská komora České republiky (HK ČR) společně se Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS ČR) iniciovala jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, které se uskutečnilo 8. 1. 2010.
Představitelé zaměstnavatelů předložili panu ministru Petru Šimerkovi požadavky a návrhy na řešení této problematické situace. Jedním z hlavních požadavků bylo, aby subjekty, které požádaly o vrácení zaplaceného sociálního pojištění, nemusely podávat dodatečné daňové přiznání do doby, než bude v dané věci známo rozhodnutí soudu.
Tento požadavek byl ze strany Ministerstva financí ČR akceptován a níže uvádíme oficiální tiskové sdělení ministerstva k této problematice.
 
Firmy, které žádají o vrácení sociálního pojistného za rok 2007, nemusí zatím podávat daňové přiznání
20. ledna 2010
Vzhledem k právní nejistotě, která v současné době panuje ohledně výkladu a aplikace zákona upravujícího platby na sociální pojištění v roce 2007, došlo Ministerstvo financí k závěru, že je potřeba v rámci klientského přístupu k poplatníkům tuto specifickou situaci zohlednit i při aplikaci procesních pravidel týkajících se podávání dodatečných daňových přiznání.
Do doby, než bude v dané věci známo definitivní rozhodnutí soudu, není nutno aby subjekty, které zažádaly o vrácení zaplaceného sociálního pojištění, podaly zároveň, resp. do konce následujícího měsíce, též dodatečné daňové přiznání k dani z příjmu za období, kterého se žádost týká. Ze strany územních finančních orgánů nebude vzhledem k výjimečnému charakteru celé události uplatňována sankce za pozdní podání dodatečného daňového přiznání. K případné povinnosti podat dodatečné daňové přiznání budou v případě potřeby jednotlivé daňové subjekty finančními úřady včas vyzvány.
Mgr. Ondřej Jakob,
tiskový mluvčí MF ČR
 
Petr Kužel ke kauze vratky: Není kam spěchat
8. ledna 2010
V případě chyby v zákoně týkající se plateb sociálního pojištění v první polovině roku 2007 není potřeba, aby firmy při případném podávání žádostí o vratky spěchaly. Na tiskové konferenci po jednání zaměstnavatelských a podnikatelských svazů s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou to prohlásil prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. „Jednání odborníků budou pokračovat příští týden,“ dodal s tím, že řešení kauzy je stále otevřené.
Ministr zdůraznil, že povinnost plátců vždy bylo platit pojistné na sociální zabezpečení. Na tom se nic nezměnilo ani technickou chybou v zákoně v první polovině roku 2007, kdy v něm chyběla definice vyměřovacího základu. Upozornil, že pokud ale některé firmy uvažují o podání žádosti o vratku, pak lhůta pro podání vyprší až po pěti letech, tedy koncem roku 2012. „Stát je ale bude zamítat, protože se domnívá, že jsou nedůvodné. Je scestná představa, že stát bude automaticky posílat podnikům přeplatky,“ poznamenal. Rozhodnutí bude tedy na soudech.
Petr Šimerka informoval, že pojistné v uvedené období zaplatilo 260 521 poplatníků. Nezaplatila jen jedna firma, která nyní čeká na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Poté, co soud rozhodne, všichni účastníci dnešního jednání opět zasednou za jednací stůl.
Žádost o vratku zatím podalo téměř pět tisíc subjektů. Celková zpět požadovaná suma doposud představuje zhruba 13 miliard korun.
 
 
Petr Kužel
prezident
Hospodářská komora České republiky
 
Praha 21.ledna 2010