Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zemědělci diverzifikují výrobu

28/01/10
smf

V předlistopadové době většina zemědělských podniků provozovala nezemědělskou, takzvanou přidruženou výrobu.Zdroj: www.agroweb.cz,  26.1.2010, autor: Fialová Zuzana

Zemědělci diverzifikují výrobu

     V předlistopadové době většina zemědělských podniků provozovala nezemědělskou, takzvanou přidruženou výrobu. Po roce 1989 její zastoupení výrazně kleslo. V poslední době však zájem o nezemědělské činnosti opět roste. Příjmy z nich chtějí zemědělci alespoň částečně vyrovnat nízké ceny na trhu zemědělských komodit.
Nezemědělské činnosti tvoří v současnosti deset až 12 procent úhrnné zemědělské produkce. O něco více představují podíl na tržbách. Uvedl to ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Českého statistického úřadu Jiří Hrbek s tím, že tyto činnosti se dělí na oddělitelné a neoddělitelné. Není totiž dobře možné některé činnosti, jako například dopravu a další služby, oddělit od zemědělství. Mohou se k nim řadit i zpracování vlastní produkce, nebo těžba písku.Vedle toho zahrnují zemědělské subjekty činnosti, většinou většího rozsahu, které lze oddělit. Jde například o opravy pneumatik, nebo prodej energie. „Rozšiřuje se totiž výstavba bioplynových stanic, které mohou zajistit pro zemědělce stálý zdroj příjmu, i když se ceny komodit mění,“ podotkl.
zdroj: www.agroweb.cz, 26.1.2010, autor: Fialová Zuzana

Zařazeno v ekonomika, Zemědělství