Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Z činnosti americké Agentury pro zemědělský výzkum (ARS)

29/01/10
smf

Veškerý výzkum americké Agentury pro zemědělský výzkum (ARS) má jako svůj prvotní střed zájmu udržitelnost a konkurenceschopnost  zemědělských systémů.  zdroj: www.agronavigator.cz
 

Americký výzkum udržitelnosti a konkurenceschopnosti zemědělských systémů

    Veškerý výzkum americké Agentury pro zemědělský výzkum (ARS – Agricultural Research Service) se zásadně zabývá udržitelností. Nové produkční metody, které poškozují prostředí, i když zvyšují výnosy nebo zisky v krátké době, nejsou dlouhodobě produktivní. Ještě větší spotřeba rostoucí světovou populací bude určovat ještě vyšší poptávku po zdrojích potravin, vláken, obnovitelné energie, čistého vzduchu a vody a dalšího užitku z ekosystémů, na kterých jsme závislí.
     Je publikováno, že 85 procent povrchu Země je narušováno lidskými aktivitami. Zde ve Spojených státech, pro každou novou osobu přidanou k naší populaci, podlehne vývoji 1,7 akrů půdy. Jen v Pennsylvánii a New Yorku od roku 1965 existuje 80procentní snížení počtu farem.
     Právě nyní je mnoho potravin pro americké spotřebitele dopravováno na velké vzdálenosti a více než polovina našich potravin je importováno. Proto je mnoho ze vstupů – ropy, dusíkatých a draselných hnojiv – používáno k produkci našich zemědělských komodit.
     Aby ARS čelila těmto problémům, používá svoji celostátní síť 1200 vědců, aby nalezla  způsoby, jak produkovat více s nižšími vstupy. Výzkum, který má udržitelnost jako svůj prvotní střed zájmu, je součástí státního programu Agentury „Agricultural System Competitiveness and Sustainability“. Navíc, mnoho dalších vědců ARS pracují v interdisciplinárních týmech, aby našli nejziskovější, produktivní a odpovědné způsoby, jak hospodařit s naší základnou přírodních zdrojů tak, aby zemědělství mohlo být udržitelnější.
     Jsou vyvíjeny nové genetické linie plodin, které plodí dobře i za vlhkostně stresových podmínek a produkují více výživných látek na jednotku obhospodařované půdy. Jsou vytvářeny nové zemědělské systémy efektivní z hlediska zdrojů, aby nejlépe využívaly přírodní procesy k potlačování škůdců a recyklovaly živiny prostřednictvím využívání rotace plodin, krycích plodin, hnoje a kompostu. Tyto praktiky mohou také omezovat naši závislost na zemědělských chemikáliích na základě ropy.
     Jsou vytvářeny vyspělé počítačové informační systémy, které budou řídit přesný management, aby producenti nadměrně nevyužívali vstupy v naději na zvyšující se výnos. Modernější počítačové modely umožní plánovat úpravy, které budou zemědělští producenti potřebovat udělat, s tím, jak se modely klimatu posunou a změní se spotřebitelská poptávka.
     Výzkum ARS pomáhá dělat mnoho malých změn způsobů, kterým je zemědělství řízeno, které ale povedou k významným velkým výhodám pro prostředí a svět.
Agricultural Research, vol. 57, 2009, č. 8, s. 17