Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Změna Programu rozvoje venkova ČR pro období 2007-2013

05/02/10
smf

Všechny programy rozvoje venkova byly v době od října 2009 do ledna 2010 upraveny a nyní je k dispozici přibližně 5 miliard EUR. Autor: Emil Machálek,  zdroj: www.strukturalnifondy.info
 

Inovace Programu rozvoje venkova ČR pro období 2007-2013 a dodatečná úprava jeho rozpočtu

Health Check Společné zemědělské politiky v roce 2008
Evropská komise vyhlásila program Health Check (zdravotní prohlídka) Společné zemědělské politiky (SZP) 20.5.2008. Hlavním cílem tohoto velmi důležitého programu bylo nadále modernizovat, zjednodušit a usměrňovat SZP a odstranit zbývající omezení pro farmáře, tak aby mohli svobodně, podle vlastního rozhodnutí reagovat na rostoucí poprávku po potravinách.
Program a zejména opatření, která z něj vyplynula, byl nadpoloviční většinou schválen v rámci jednání Rady ministrů zemědělství, které se uskutečnilo v Bruselu ve dnech 19. – 20. 11. 2008.

Ministři přijali řadu opatření, mezi jinými se ruší povinnost uvádění půdy do klidu, zvyšují se mléčné kvóty v pravidelných intervalech až po úplné zrušení v roce 2015 a mění tržní intervence na originální záchrannou síť. Ministři také odsouhlasili zvýšení modulaci – tj. snížení přímých plateb pro zemědělce a jejich převod do Evropského fondu pro venkovský rozvoj. To umožní lépe reagovat na nové výzvy a příležitosti pro evropské zemědělství včetně klimatických změn, lepší hospodaření s vodou, ochranu biodiverzity a výrobu zelené energie. Členské státy budou také schopné pomoci chovatelům mléčného skotu v citlivých oblastech přizpůsobit se nové situaci na trhu zemědělských komodit.

Hlavním cílem přijatých opatření je:
– zajistit, aby režim jednotné platby byl účinnější, efektivnější a jednodušší
– upravit tržní nástroje tak, aby lépe reagovaly na nové tržní příležitosti
– lépe reagovat na nové a stávající výzvy (změna klimatu, bio-energie, nedostatek vody, biodiverzita)

Změny v zemědělské politice jsou postupně uplatňovány již od roku 2009 až do roku 2013, kdy končí toto programové období.

Změny v klíčovém nařízení (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova

V souvislosti s tím, za českého předsednictví, bylo Radou EU vydáno
NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 74/2009 ze dne 19. ledna 2009, kterým se mění nařízení (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV)
Do původního nařízení č. 1698/2005 byl doplněn článek 16a:
Zvláštní operace spojené s některými prioritami
Ode dne 1. ledna 2010 stanoví členské státy ve svých programech pro rozvoj venkova v souladu se svými zvláštními potřebami druhy operací zaměřené na tyto priority popsané ve strategických směrech Společenství a dále specifikované v národních strategických plánech:
a) změna klimatu,
b) obnovitelné zdroje energie,
c) vodní hospodářství,
d) biologická rozmanitost,
e) opatření přispívající k restrukturalizaci odvětví mléka
a mléčných výrobků,
f) inovace spojené s prioritami uvedenými v písmenech a), b), c) a d).

Promitnutí přijatých opatření do Programu rozvoje venkova, posílení jejich podpory
Všechny programy rozvoje venkova byly v době od října 2009 do ledna 2010 upraveny a nyní je k dispozici přibližně 5 miliard EUR, které mohou být investovány do zemědělství, životního prostředí a širokopásmového připojení ve venkovských oblastech (to bylo jako priorita doplněno dodatečně).
Na svém letošním lednovém zasedání (20.1.2010) schválil výbor pro rozvoj venkova poslední návrhy členských států a regionů na využití prostředků určených na plán obnovy EU a kontrolu stavu reformy společné zemědělské politiky (SZP) a jiných převodů v rámci SZP na řešení otázek spojených s hospodářskou krizí, s krizí v odvětví mléka a se změnou klimatu.
Většina finančních prostředků bude soustředěna do oblastí biologické rozmanitosti (31,2 % všech financí, tj. 1,5 miliardy EUR) a vodního hospodářství (26,9 % všech financí, tj. 1,3 miliardy EUR). Na restrukturalizaci mlékárenského průmyslu připadlo 14,5 % z celkového rozpočtu (0,7 miliardy EUR), na opatření v oblasti změny klimatu 14,2 % (0,7 miliardy EUR) a na podporu obnovitelných zdrojů energie 5,6 % z celkového dodatečného rozpočtu (0,3 miliardy EUR). Ve venkovských oblastech je důležitou politickou otázkou i rozvoj širokopásmové infrastruktury. Právě do širokopásmového připojení proto rozhodly členské státy investovat 35 % finančních prostředků z plánu EU určených na obnovu hospodářství, což představuje 360,4 milionu EUR z celkové částky 1 miliardy EUR, která je k dispozici.
Ze zprávy zveřejněné na oficiálních stránkách stránkách EU vyplývá následující struktura rozdělení prostředků z kontroly stavu reformy SZP a Plánu evropské hospodářské obnovy podle prioritních oblastí po posledním schválení změn v programech rozvoje venkova v lednu 2010 pro Českou republiku:

Změny klimatu:                              14,7 mil. € (35,1 %)
Obnovitelné zdroje energie:              7,8 mil. € (18,5 %)
Vodní hospodářství:                          6,9 mil € (16,3 %)
Mléko                                           (12,6 mil € (30,1 %)

Pro prioritní oblasti :
– Inovace
– Druhová rozmanitost
– Modernizace širokopásmové struktury (dodatečně zařazená prioritní oblast)
Česká republika žádný dodatečný rozpočet neobdržela

Okamžitě po schválení zveřejnilo Ministerstvo zemědělství ČR na svých stránkách inovovanou verzi programu, do které jsou zapracovány uvedené priority. Celý dokument najdete na adrese:
(http://eagri.cz/public/eagri/pub/f7/aa/76/40890_43763_PRV__leden2010.pdf)

Inovovaný Program rozvoje venkova České republiky pro rok 2007 – 2013 umožní z dodatečného rozpočtu ERP/HC podpořit v rámci osy I a III následující opatření:

Osa I, opatření I.1.1. Modernizace zemědělských podniků
– investice do výstavby nebo rekonstrukce skladovacích prostor pro druhotné produkty živočišné výroby zlepšující skladování statkových hnojiv (např výstavba nebo rekonstrukce jímek, výstavba nebo rekonstrukce pevných hnojišť),

– investice do výstavby nebo rekonstrukce zemědělských staveb pro rostlinnou a živočišnou výrobu, které zvyšují energetickou účinnost např. použitím materiálů snižujících tepelné ztráty (např. zateplení stájí či skladů),

– investice do výstavby nebo rekonstrukce staveb pro rostlinnou výrobu, které souvisejí s mechanismy pro předcházení nepříznivým dopadům mimořádných klimatických událostí (např. výstavba či rekonstrukce protikroupových sítí či fólií),

– stavební a technologické investice související s produkcí mléka (např. technologie v čekárně před dojením, technologie dojení)

Osa 1, opatření I.1.3. Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům

– stavební a technologické investice vedoucí ke zvýšení energetické účinnosti při zpracování zemědělských a potravinářských produktů (např. použití materiálů snižujících tepelné ztráty při výstavbě a rekonstrukci zpracovatelských provozů nebo využití moderních energeticky úsporných technologií, ke skladování zpracovávaných zemědělských a potravinářských produktů či finální úpravě zpracovaných produktů),

– stavební a technologické investice související s budováním a rekonstrukcí čistíren odpadních vod vznikajících při zpracování a marketingu zemědělských a potravinářských produktů,

– stavební a technologické investice zlepšující zpracování a marketing mléka a mléčných výrobků (např. technologie na úpravu mléka, výrobu mléčných výrobků, jejich finální úpravy, značení a balení k expedici, stavební a technologické investice do skladovacích prostor, investice vedoucí ke zlepšování a monitorování kvality mléčných produktů).

Osa I, I.1.4 Pozemkové úpravy

– vodohospodářská opatření, která v rámci realizace plánů společných zařízení na základě schváleného návrhu pozemkových úprav přispějí k retenci vody v krajině, snížení rizika erozí a povodní (např. stavba a rekonstrukce nádrží, ochranných hrází, poldrů, protierozních mezí, průlehů, zasakovacích pásů, záchytných příkopů, úpravy toku, výsaby zeleně apod. )

Osa III, opatření III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy

– související se zpracováním zemědělské/lesní biomasy na výrobu obnovitelné energie (např. nákup budov, strojů, technologie, zařízení provozoven, hardware, software),

– související se zařízeními na výrobu obnovitelné energie z biomasy a jiných obnovitelných zdrojů (např. kotelny, výtopny, rozvody tepla či energie, bioplynové stanice).

Osa III, opatření III.1.2. Podpora zakládání podniků

– související se zpracováním zemědělské/lesní biomasy na výrobu obnovitelné energie (např. nákup budov, strojů, technologie, zařízení provozoven, hardware, software),

– související se zařízeními na výrobu obnovitelné energie z biomasy a jiných obnovitelných zdrojů (např. kotelny, výtopny, rozvody tepla či energie, bioplynové stanice).

Indikativní rozpočet vztažený k operacím dle čl. 16a Nařízení rady (ES) č.1698/2005 v období od 1.1. 2009 do 31.12. 2013

Osa /opatření/priorita příspěvek z EZFRV pro období 2009-2013 v €
Opatření I.1.1 Modernizace zemědělských podniků                        18 585 000
změna klimatu                                                                                11 545 000
opatření přispívající k restrukturalizaci odvětví
mléka a mléčných výrobků                                                               7 040 000

Opatření I.1.3                          10 185 000
změna klimatu                            3 185 000
vodní hospodářství                     1 400 000
opatření přispívající k restrukturalizaci odvětví
mléka a mléčných výrobků         5 600 000

Opatření I.1.4                         5 460 000
vodní hospodářství                  5 460 000

Celkem osa I                        34 230 000

Opatření III.1.1                      3 885 000
obnovitelné zdroje energie       3 885 000

Opatření III.1.2                     3 885 000
obnovitelné zdroje energie      3 885 000

Celkem osa III                     7 770 000

Celkem program                  42 000 000
z toho na jednoltivé priority:
změna klimatu                       14 730 000
opatření přispívající k restrukturalizaci odvětví
mléka a mléčných výrobků    12 640 000
vodní hospodářství                  6 860 000
obnovitelné zdroje energie       7 770 000

Celé NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 74/2009 ze dne 19. ledna 2009, kterým se mění nařízení (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV) včetně Přílohy č. II „Orientační seznam druhů operací a možných účinků souvisejících s prioritami podle článku 16a“ najdete v příloze.

autor: Emil Machálek, zdroj: www.strukturalnifondy.cz

Soubory ke stažení:
Zmena_EAFRD.pdf  185.42 kB

Zařazeno v Aktuality