Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Rámcová pozice ČR k prioritám Španělského předsednictví v oblasti zemědělství

08/02/10
smf

Rámcová pozice ČR k prioritám Španělského předsednictví v oblasti zemědělství. Zdroj: Úřad vlády

V oblasti zemědělství a rybářství se ES PRES zaštítilo sloganem „Potravinářství a zemědělství: strategický sektor pro Evropu“, protože považuje za důležité zdůraznit význam této oblasti pro zajištění potravin, tak aby byly bezpečné a kvalitní.
Budoucnost Společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2013 chce projednat ES PRES jako jednu ze svých priorit. Budoucí SZP má reagovat na potravinovou krizi, celosvětové potravinové zabezpečení, mezinárodní obchodní závazky, boj s klimatickými změnami a pomáhat při zachování biodiverzity. ES PRES ve svém programu připomíná, že cíle SZP byly potvrzeny LS. ČR vítá záměr ES PRES pokračovat v debatě o budoucnosti SZP, tato diskuse by však neměla předjímat výsledky jednání o revizi rozpočtu EU. ČR je přesvědčena, že je nezbytné hledat pro období po roce 2013 model přímých plateb, který bude respektovat rovný přístup k členským státům, zároveň bude jednoduchý, dostatečně flexibilní a především dobře obhajitelný a vysvětlitelný před veřejností. Výsledný model by měl s tržními nástroji a s nástroji rozvoje venkova přispívat k vyšší tržní orientaci evropského zemědělství a ke stabilizaci tržních výkyvů. Důraz je nutné klást také na podporu veřejných statků (public goods). ČR zastává názor, že SZP by měla pomoci v boji s klimatickými změnami, podporovat využití obnovitelných zdrojů energie, vodní hospodářství, biologickou rozmanitost a restrukturalizaci odvětví mléka a mléčných výrobků.
Je nutno zdůraznit, že jednání o budoucnosti SZP se ponese v duchu připravované debaty o revizi rozpočtu EU.
ES PRES bude podporovat iniciativy související s konkurenceschopností zemědělství a zemědělsko-potravinářského sektoru.Zvláštní pozornost bude věnovatvýstupům pracovní skupiny na vysoké úrovni k zajištění konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. ES PRES považuje tento sektor za důležitý hospodářský sektor EU přispívající mimo jiné k ekonomickému růstu a zaměstnanosti. Zemědělsko-potravinářský sektor by měl zlepšit svoji pozici na světovém trhu. V této souvislosti je důležité zachovat evropské standardy kvality.
ČR vítá návrhy ES PRES, které by vedly ke zlepšenému fungování potravinového řetězce, zvýšení konkurenceschopnosti jednotlivých aktérů trhu a transparentnosti cen. Tyto prvky jsou pro ČR velice zásadní především v době krize na komoditním trhu. Je nutno upozornit, že problematika transparentnosti cen je na poli volného trhu velice citlivá.
Jedná se především o odstranění asymetrie vyjednávací síly mezi jednotlivými články potravinového řetězce při stanovování marží zvýhodňující jedny účastníky trhu vůči ostatním.
Zvláštní pozornost bude věnována pravidelným čtvrtletním zprávám Evropské komise o vývoji na trhu s mlékem. Diskuse k tématu bude pokračovat na pracovní skupině na vysoké úrovni, která byla vytvořena EK a jejíž poslední zasedání je plánováno na 15.6. 2010. Závěry této skupiny budou předloženy na červnovou Radu AGRIFISH. Čtvrtletní zprávy EK budou Radě AGRIFISH předloženy v březnu a červnu 2010.
ČR stále podporuje plánované úplné zrušení kvót v roce 2015. ČR věří, že podpůrná opatření, jako např. intervenční nákupy, by měla být zachována ve formě bezpečnostní sítě pro případ nenadálých změn na trhu. Prioritou EU musí být stabilita cen, rovnováha mezi nabídkou a poptávkou, rentabilita produkce mléka a konkurenceschopnost evropského sektoru mléka na světových trzích. Pro ČR je mléčný sektor citlivou oblastí, a proto bude usilovat o jeho stabilizaci v dlouhodobém horizontu.
I v dalším tématu– zjednodušení SZP se ES PRES shoduje s pozicí ČR. Cílem je zjednodušit podmíněnost plateb producentům, čemuž se bude věnovat i konference platebních agentur (28. – 30. 4. 2010). Navazuje tak na SE PRES, které na expertní úrovni projednalo 39 konkrétních návrhů, včetně podmíněnosti plateb. ČR zjednodušování legislativy dlouhodobě podporuje. ČR se bude především nadále aktivně snažit o maximální snížení zátěže především s ohledem na platby v rámci SZP.


[1] Budoucnost SZP bude projednána na neformální Radě AGRIFISH, která se bude konat na přelomu května a června 2010 v Extramaduře. Otázka rozvoje venkova, který je součástí SZP bude předložena na červnovém zasedání Rady pro zemědělství a rybářství. Z pohledu ES PRES je významná Konference k Roli žen ve venkovských oblastech (27.-30.4.2010). K projednávaným a souvztažným dokumentům patří: Bílá kniha k revizi rozpočtu EU (očekávané předložení květen 2010) a dále Sdělení EK o budoucnosti SZP po 2013 (předložení se očekává v polovině 2010).
[2] Téma bude předloženo k diskusi na květnovém zasedání Rady AGRIFISH. ES PRES hodlá uspořádat konferenci k tomuto tématu – bez upřesnění termínu. High Level Group pravděpodobně v březnu 2010. Po debatě na Zvláštním zemědělském výboru o Lepším fungování potravinového řetězce se bude snažit ES PRES předložit závěry pravděpodobně na červnové Radě AGRIFISH.
[3] Zasedání skupiny na vysoké úrovni k mléku je plánováno cca 1x měsíčně, naposledy na 15.6. 2010. Závěry této skupiny budou předloženy na červnovou Radu AGRIFISH. Čtvrtletní zprávy EK k situaci na trhu s mlékem budou této formaci Rady předloženy v březnu a červnu 2010. K předloženým zprávám proběhne diskuse.
[4] Konference platebních agentur 28.-30. 4 .2010, výsledky konference budou presentovány na Radě AGRIFISH v květnu nebo červnu 2010.