Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ke krácení podpor

20/02/10
smf

Státní orgány v loňském roce provedly u hospodařících zemědělců 599 kontrol zaměřených na dobrý zemědělský a environmentální stav (GAEC), tedy na šetrné zacházení s krajinou. U téměř čtvrtiny kontrol zjistili inspektoři porušení předpisů, které následně vedlos ke snížení podpor chybujícím farmářům.

 První krácení podpor
    Státní orgány v loňském roce provedly u hospodařících zemědělců 599 kontrol zaměřených na dobrý zemědělský a environmentální stav (GAEC), tedy na šetrné zacházení s krajinou. U téměř čtvrtiny kontrol zjistili inspektoři porušení předpisů, které následně vedlos ke snížení podpor chybujícím farmářům.
    Malé porušení podmínek GAEC konstatovali kontroloři ve 13,4 procentech případů a zemědělcům následně zkrátili dotace o jedno procento. U téměř jedenácti procent kontrolovaných farmářů však klasifikovaly státní orgány porušení podmínek jako střední, což vedlo ke tříprocentnímu snížení přímých plateb.V rámci kontroly podmíněnosti, tzv. cross compliance, kontroloři kromě plnění standardů GAEC také sledovali, jak farmáři plní povinné požadavky na hospodaření a zda dodržují předpisy pro používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin v rámci agroenvironmentálních opatření.
    Kontrol povinných požadavků na hospodaření provedli inspektoři 1261 a v 93 procentech z nich nezjistili žádné porušení, ve čtyřech procentech zaregistrovali pouze zanedbatelné porušení a dotace farmářům nekrátili.
  Mezi nejčastější prohřešky patřilo porušování ochrany podzemních vod před znečišťováním a nedostatky v označování hospodářských zvířat. Často zjištěným porušením bylo rozorávání travních porostů, zjišťované fyzickou i administrativní kontrolou.
   Kontroly agroenvironmentálních opatření prováděly vloni dvě instituce, a to Státní rostlinolékařská správa, která provedla 101 kontrol používání přípravků na ochranu rostlin , u nichž nezjistila žádné pochybení a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, který sledoval použití hnojiv a ze 102 kontrol odhalil pouze jedno malé porušení předpisů.
   Kromě zmíněných dvou institucí zajišťovaly kontroly podmíněnosti vloni ještě Česká plemenářská inspekce, Česká inspekce životního prostředí, Státní rostlinolékařská správa, Státní zemědělský a intervenční fond .
 
 
 
Dle podkladů MZe upravil: Ing.Smítal