Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

DPH – Souhrnné hlášení

25/02/10

DPH – Souhrnné hlášení

DPH – Souhrnné hlášení
2.2.2010, Ing. Dagmar Fitříková
V podávání souhrnných hlášení nastaly od 1. ledna 2010 změny. Jaké změny to jsou, jak nově postupovat, jak se vyhnout chybám? 
  • § 13, § 17, § 22, § 34, § 64, § 100 a § 102 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, v platném znění (dále jen ZDPH),
  • § 40 a § 41 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, v platném znění (dále jen ZSDP),
  • § 829 a násl. zákona č. Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen ObčZ).
Souhrnné hlášení Formulář souhrnného hlášení je tiskopisem, který v zákonem vymezených případech podává pouze plátce DPH. Na tomto tiskopisu vydaném Ministerstvem financí ČR uvádí plátce požadované údaje o dodání zboží do jiného členského státu. Tiskopis souhrnného hlášení není univerzálním tiskopisem a je určen pouze pro vykazování údajů o dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované v EU.
Následné souhrnné hlášení Pro případy, kdy plátce v souhrnném hlášení uvede nesprávný údaj a tuto skutečnost zjistí po podání souhrnného hlášení, je určen zvláštní tiskopis – tzv. následné souhrnné hlášení. Povinnost podat následné souhrnné hlášení vyplývá z úpravy obsažené v § 102 odst. 4 ZDPH. Povinnost podat následné souhrnné hlášení se vztahuje i na plátce, který jako určený účastník sdružení podle § 829 a násl. ObčZ vede evidenci pro účely DPH za sdružení podle § 100 odst. 3 ZDPH a po podání souhrnného hlášení zjistí, že v tomto hlášení uvedl chybné údaje.
TiskopisyPlatným tiskopisem, ve kterém jsou plátci povinni uvádět údaje o dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani, je tiskopis Ministerstva financí ČR MFin 5521 – vzor č. 2 a pro účely provedení opravy zjištěných chybných údajů je určen tiskopis MFin 5521/a – vzor č. 1.
Kdo je povinen podat hlášení
Taxativní výčet plnění,  na která se vztahuje povinnost uvádět je v souhrnném hlášení je uveden v § 102 odst. 1 písm. a) až d) ZDPH.  S účinností od 1 . 1. 2010 se tato povinnost nově vztahuje i na poskytnutí služby s místem plnění v jiné členské zemi, pokud je místo plnění určeno podle základního pravidla uvedeného v § 9 odst. 1 ZDPH a příjemce služby je povinen přiznat a zaplatit daň.  Předepsané údaje o dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k DPH podle § 102 odst. 1 písm. a) až c) a poskytnutí služby s místem plnění v jiné členské zemi podle § 102 odst. 1 písm. d) je plátce, který takové plnění uskutečnil, povinen uvádět nejen v daňovém přiznání k DPH, ale i v souhrnném hlášení na předepsaném tiskopise MF ČR. V případě, že plátce, který podal souhrnné hlášení, zjistí, že v tomto hlášení uvedl chybné údaje, je povinen podat následné souhrnné hlášení, na základě kterého chybné údaje vyznačí a opraví. Na rozdíl od daňového přiznání, tiskopis souhrnného hlášení a následného souhrnného hlášení žádná jiná osoba než registrovaný plátce daně nepodává. Na rozdíl od daňového přiznání k DPH, které je plátce povinen podat vždy, a to i tehdy, pokud v příslušném zdaňovacím období neuskuteční žádná zdanitelná plnění, souhrnné hlášení a následné souhrnné hlášení podává plátce pouze tehdy, pokud má k jeho podání zákonný důvod, tzn. pokud uskuteční dodání zboží do jiného členského státu vymezené v § 102 odst. 1 písm. a) až c) nebo poskytne službu uvedenou v § 102 odst. 1 písm. d) ZDPH.
Postup při vyplnění tiskopisu
Plátce se při vyplňování souhrnného hlášení a následného souhrnného hlášení řídí obecnými pravidly, která vyplývají z úpravy obsažené v § 100 a § 102 a souvisejících ustanovení ZDPH, a dále postupuje podle příslušné části pokynů k vyplnění souhrnného hlášení a následného souhrnného hlášení. Pokyny k vyplnění souhrnného hlášení a následného souhrnného hlášení jsou uvedeny na zvláštní příloze tiskopisu souhrnného hlášení (MFin 5521 vzor č. 2). Ve srovnání s požadavky na údaje, které je plátce povinen uvádět v daňovém přiznání, je tiskopis souhrnného hlášení jednodušší. Plátce daně vyplňuje souhrnné hlášení podle toho, zda v příslušném kalendářním měsíci, popř. v příslušném kalendářním čtvrtletí (pokud se jedná o plátce se čtvrtletním zdaňovacím obdobím, který uskutečňuje služby vymezené v § 102 odst. 1 písm. d) ZDPH, ale neuskutečňuje dodání zboží do EU, na které se vztahuje osvobození od daně podle § 64 odst. 1, 2 a 4 ZDPH) uskutečnil dodání zboží do jiného členského státu nebo poskytl službu vymezenou v § 102 odst. 1 písm. d) ZDPH. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že do kategorie dodání zboží do jiného členského státu patří nejen standardní dodání zboží (realizované mezi českým plátcem jako dodavatelem a osobou registrovanou v jiné členské zemi jako pořizovatelem), ale i přemístění obchodního majetku do jiného členského státu za účelem uskutečňování ekonomických činností a také dodání zboží kupujícímu v rámci tzv. třístranných obchodů, pokud je český plátce v postavení prostřední osoby (§ 102 odst. 1 písm. a) až c) ZDPH).