Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K prodeji syrového mléka

10/03/10
smf

Pro prodej syrového mléka malospotřebitelům se legislativa teprve vytváří . Zdroj: SVS ČR

Pro prodej syrového mléka malospotřebitelům se legislativa teprve vytváří
Zkušenosti s prodejem syrového mléka koncovému zákazníkovi prezentoval na 10. konferenci o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin  živočišného původu MVDr. Jiří Hlaváček ze Státní veterinární správy ČR. Prvovýroba mléka je zpravidla ukončena zchlazením v zemědělských podnicích a prodejem do mlékáren, kde je pasterováno. V posledních měsících však z ekonomických důvodů prudce vzrostl zájem prodat mléko spotřebitelům v syrovém stavu.
„Prodej mléka jako produktu prvovýroby upravují v Evropské unii především národní předpisy. Společenství v tomto případě nechává na rozhodnutí jednotlivých států, zda tento prodej povolí, omezí nebo zcela zakážou. V České republice byl prodej nepasterovaného zakázán na počátku padesátých let. V té době k tomu bylo důvodem značné rozšíření TBC a brucelózy. Až od roku 1999 je možné prodávat mléko přímo v místě získání konečnému spotřebiteli. K tomuto povolení přispěla dobrá zdravotní situace zvířat u nás,“ řekl Hlaváček. Malé množství syrového neošetřeného mléka a syrové smetany lze prodávat se souhlasem příslušné krajské veterinární správy přímo v místě výroby – je určeno pouze pro spotřebu v domácnostech. Spotřebitel musí být však upozorněn na nutnost převaření mléka před konzumací. Platí to i pro současné prodejní automaty, které jsou považovány za maloobchodní zařízení. V tomto případě však není určeno ze zákona množství prodeje. U automatů však musí být schválen postup výroby prodávaného produktu, což je vlastně schválení provozního a sanitačního řádu. „Aby nebyl tento postup zpochybňován nebo zneužíván, připravuje se novela veterinárního zákona. Ta by měla jednoznačně umožnit chovatelům prodávat své syrové mléko přímo konečnému spotřebiteli i mimo místo výroby,“ konstatoval Hlaváček.
Přehled o prodeji mléka je nutný zejména v poslední době, neboť různé specializované instituce avizují nárůst onemocnění kampylobakteriózou. Zdá se, že velká část spotřebitelů nerespektuje povinné upozornění na nutné převaření syrového mléka. Proto se Státní veterinární správa ČR rozhodla vyhlásit dvě akce na zjištění současných mikrobiologických parametrů syrového mléka. „Při stanovení okruhu mikroorganizmů jsme vycházeli jednak ze starší legislativy a norem a z předpisu, který byl předložen k notifikaci v Itálii. Jde o dohodu o přímém prodeji syrového mléka v rámci lidské spotřeby. Platná legislativa pro toto mléko v ČR zatím prakticky žádné parametry nestanovuje,“ doplnil Hlaváček.
4. března 2010 zdroj: Tiskové středisko BVV