Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K o chraně zemědělské půdy

10/03/10
smf

Ministr brání kvalitní půdu. Developerům chce zdražit poplatky až desetinásobně. Zdroj: www.ihned.cz

Ministr brání kvalitní půdu. Developerům chce zdražit poplatky až desetinásobně

Návrh chce donutit investory, aby kupovali pozemky už v zastavěných plochách.
Ministr životního prostředí Jan Dusík se pokouší přesvědčit poslance, aby na své poslední schůzi před volbami projednali novelu zákona o ochraně zemědělského fondu.

Návrh, který už rok a půl leží ve sněmovně, má bránit developerům v zástavbě zemědělsky hodnotné půdy, a to zvýšením poplatku za zábor až na desetinásobek současné ceny. Na rozdíl od současného znění zákona by poplatky byly odstupňovány podle bonity zabírané půdy.

Každý den zmízí podle ministerstva 15 hektarů
Ministerstvo argumentuje čísly o zastavěné zemědělské půdě v posledních letech. Od roku 2000 do roku 2006 přibylo urbanizovaných ploch o rozloze 200 kilometrů čtverečních hlavně okolo velkých měst a dálnic, tato plocha odpovídá dvojnásobku rozlohy Národního parku Křivoklátsko, který má ministerstvo v plánu vyhlásit.

Každý den zmizí 15 hektarů. Jen v roce 2007 se ztratilo pod halami, dálnicemi a novými domy 52 kilometrů čtverečních půdy. "Nejde nám o to, aby se výstavba zastavila, ale aby se koncentrovala do zastavěných ploch. Aby developeři záměry lépe lokalizovali," řekl Dusík před tím, než vyrazil do sněmovny.

Poslancům ministerstvo rozdá letáčky s fotografií skladů postavených na okraji Prahy. Návrh na plénu přednese po dohodě s ministrem šéf výboru životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Jeho výbor se k návrhu postavil souhlasně, zemědělský ho neprojednal.

Novela počítá s tím, že tam, kde je půda nejkvalitnější, developeři zvýší odvody za její zábor zhruba desetkrát, v případě méně kvalitních půd pak až třikrát.

 současnosti je nejvyšší základní cena za odnětí zemědělské půdy z půdního fondu 124.000 korun za hektar. Po změně by to mohl být u nejkvalitnějších půd víc než milion korun. Pro valorizaci podle Dusíka mluví i fakt, že cena vychází z výpočtů z roku 1991, je tedy zastaralá.
Navýšení sazeb odvodů se netýká staveb pro bydlení, pokud jsou budovány na plochách určených k tomu územním plánem. Tyto stavby jsou z povinnosti vyňaty i v současnosti.

Novela má také zjednodušit proces vyjímání půdy na nezastavěných pozemcích uvnitř obcí, což by mělo podle autorů návrhu usnadnit povolování nových domů tam, kde nebudou zasahovat do volné krajiny.