Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zemědělci diskutovali s hejtmanem o aktuální situaci

23/02/12
smf

Zemědělci diskutovali s hejtmanem o aktuální situaci . Zdroj: Pardubický kraj

Zemědělci diskutovali s hejtmanem o aktuální situaci
Na snímku Luboše Kozla předseda Krajské rady Zemědělského svazu Pk Jaroslav Vaňous s Oldřichem Vašinou, bývalým předsedou ZD Sloupnice.
Polička – Zemědělci se tento týden setkali s hejtmanem Radko Martínkem.  Pracovní jednání iniciovali na lednovém zasedání Krajské rady Zemědělského svazu Pardubického kraje. V poličském masokombinátu hovořili o národních dotačních programech, konkurenceschopnosti českých zemědělců, novele zákona o prodeji půdy, ale také o zemědělském školství.
     Hejtman v úvodu informoval o pondělní diskuzi s ministrem zemědělství Petrem Bendlem: „Probírali jsme důsledky pravděpodobného snížení evropských prostředků v příštím plánovacím období, které se dotkne zemědělství. Ministr hovořil o zvýšení  produkce masných plemen.  Shodli jsme se na tom, že bioplynové stanice by měly být navázány na živočišnou výrobu.“
     O změně struktury výroby a společné zemědělské politice se zmínil předseda Agrární komory ve Svitavách Jiří Navrátil.  Upozornil na to, že úbytek živočišné výroby ohrožuje zaměstnanost, ale také údržbu krajiny. Předseda Krajské rady Zemědělského svazu a ZD Sloupnice Jaroslav Vaňous potvrdil tyto obavy: „Poklesem živočišné výroby se prohlubuje nepoměr mezi rostlinnou a živočišnou výrobou, vývoz suroviny vede ke snížení přidané hodnoty a také k ztrátě zaměstnání zejména pro obyvatele na venkově. Má-li být zdravá a nevylidněná vesnice, musí tam být zdravé zemědělství.“  Zemědělci jsou přesvědčeni, že situace odráží stav, jak je nastavena struktura dotačních programů. Řešení spatřují v podpoře konkurenceschopnosti.
     Zemědělci se shodli, že schází jasná koncepce. Doložili to na příkladu připravované novely zákona o prodeji státní půdy, kdy se důvodně obávají, že dojde k jejímu skupování spekulanty.
     Diskutovalo se také o produkci masa. Pardubický kraj stále patří mezi největší výrobce hovězího masa v České republice navzdory tomu, že se snížil počet chovů a klesla produkce vepřového.
     Na setkání zemědělci hovořili o nedostatku odborně připravených pracovníků, ať již agronomů, zootechniků nebo ošetřovatelů zvířat. Poukázali na to, že jim schází strategická spolupráce ministerstev školství a zemědělství s kraji v oblasti středoškolského i vysokoškolského vzdělávání.
Zdroj: Pardubický kraj, 20.2.2012