Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Informace k "Hodnocení rizik ekologické újmy v podniku"

28/02/12
smf

Informace k "Hodnocení rizik ekologické újmy v podniku" . Zdroj: MŽP

Informace k "Hodnocení rizik ekologické újmy v podniku"
 
    Problematika ekologické újmy je řešena zákonem č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě, o její nápravě a o změně některých zákonů. Povinností provozovatelů (včetně zemědělských podniků) je znát veškerá rizika ekologické újmy, která by mohla nastat v důsledku provozování jejich činnosti. Za tímto účelem proto musí podnik zpracovat základní, případně i podrobné hodnocení rizik ekologické újmy dle NV č. 295/2011 Sb. Povinnost mít zpracované hodnocení rizik a případně také finanční zajištění nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2013 **.  Kontrolním orgánem je ČIŽP.
Povinnost hodnotit rizika ekologické újmy se vztahuje na vyjmenované provozní činnosti dle přílohy č. 1 zákona, především se týká subjektů spadajících pod IPPC, dále např. provozovatelů zařízení pro nakládání s odpady, subjektů čerpajících nebo vypouštějících odpadní vody do povrchových a podzemních vod, provozovatelů středních a vyšších zdrojů znečišťování ovzduší nebo subjektů zacházejících s nebezpečnými chemickými látkami ( např. statková hnojiva ) a přípravky na ochranu rostlin nebo nakládajících s těžebním odpadem.
Dle materiálů MŽP a firmy TÜV SÜD Czech zpracoval Ing.Smítal
Více informací najdete např.  ZDE  nebo Z D E.
 
**  K dotazům týkajícím se finanční zabezpečení dle § 14 zákona č. 167/2008 Sb.

Nabytí účinnosti § 14 zákona č. 167/2008 Sb. bylo odloženo až k 1.1.2013 (viz § 29 zákona č. 167/2008 Sb.), tzn. že do té doby není třeba zabezpečovat finanční zajištění k náhradě nákladů na preventivní nebo nápravná opatření a plnit další povinnosti stanovené v § 14 zákona č. 167/2008 Sb.

Zdroj: MŽP, http://www.mzp.cz/cz/nejcastejsi_dotazy_ekologicka_ujma