Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kontrola standardu GAEC č. 2 v terénu

15/03/10
smf

Kontrola standardu GAEC č. 2 v terénu – praktická pomůcka . Zdroj: www.eagri.cz
 

Kontrola standardu GAEC č. 2 v terénu – praktická pomůcka
Od ledna tohoto roku vstoupilo v platnost 10 nových standardů Dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC). Jedním z nich je i standard č. 2, týkající se mimo jiné zákazu pěstování širokořádkových plodin a využívání půdoochranných technologií u vybraných plodin na silně erozně ohrožených půdách.
Znění standardu: Žadatel na ploše půdního bloku, popřípadě jeho dílu, označené v evidenci půdy jako silně erozně ohrožená, zajistí, že se nebudou pěstovat širokořádkové plodiny kukuřice, brambory, řepa, bob setý, sója a slunečnice. Porosty obilnin a řepky olejné na takto označené ploše budou zakládány s využitím půdoochranných technologií, zejména setí do mulče nebo bezorebné setí. V případě obilnin nemusí být dodržena podmínka půdoochranných technologií při zakládání porostů pouze v případě, že budou pěstovány s podsevem jetelovin.
Jako půdoochranné technologie jsou označovány technologie ochranného zpracování půdy, pro něž je charakteristické nejméně 30% pokrytí povrchu půdy posklizňovými rostlinnými zbytky. Jak tedy má vypadat povrch půdy, který splňuje podmínky tohoto standardu? Na schematických obrázcích jsou příklady, jak vypadá povrch půdy při 10% (nesplnění), 30% a 50% pokrytí půdy posklizňovými zbytky.
hořčice
Hořčice 10% Hořčice 30% Hořčice 50%
obilná sláma
obilná sláma 10% obilná sláma 30%
obilná sláma 50%
zdroj:  www.eagri.cz