Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ke krajinným prvkům

15/03/10
smf

K 1. říjnu 2009 nabyla účinnosti novela zákona č. 252/1997 Sb. o zemědělství, která mimo jiné zavádí tzv. evidenci krajinných prvků dle § 3aa. Zdroj: www.eagri.cz
 

Krajinné prvky
Krajinné prvky v krajině vznikaly často samovolně – vynecháváním neúrodně, kamenité či podmáčené půdy, zarůstáním volných míst mezi poli aj.). Tvorba a zakládání nových krajinných prvků je samozřejmě možná.
Existují publikace a metodiky tvorby KP. Tyto činnosti jsou dokonce finančně podporovány, ať již v rámci pozemkových úprav, či některých dotačních programů Ministerstva životního prostředí.
V této souvislosti je nutné zmínit pojem Územní systém ekologické stability (dále ÚSES), což je vzájemně propojený soubor přirozených i pozměněných, avšak přírodě blízkých ekosystémů, které udržují přírodní rovnováhu. Hlavním smyslem ÚSES je posílit ekologickou stabilitu krajiny zachováním nebo obnovením stabilních ekosystémů a jejich vzájemných vazeb. Cílem územních systémů ekologické stability je zejména:
·        vytvoření sítě relativně ekologicky stabilních území ovlivňujících příznivě okolní, ekologicky méně stabilní krajinu,
·        zachování či znovuobnovení přirozeného genofondu krajiny,
·        zachování či podpoření rozmanitosti původních biologických druhů a jejich společenstev (biodiverzity).
Ochrana krajinných prvků je zabezpečena jednak zákonem o ochraně přírody a krajiny (zde se jedná především o tzv. významné krajinné prvky – VKP) a dále je jejich ochrana provázána s poskytováním hlavních zemědělských dotací prostřednictvím kontrol podmíněnosti – cross compliance.
V této souvislosti jsou zahrnuty jak významné krajinné prvky (v rámci povinných požadavků na hospodaření – SMR), tak i krajinné prvky v zemědělské krajině (v rámci podmínek dobrého zemědělského a environmentálního stavu – GAEC).
Významný krajinný prvek je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny, která utváří její typický vzhled nebo přispívá k udržení její stability. Významnými krajinnými prvky jsou lesy, rašeliniště, vodní toky, rybníky, jezera, údolní nivy. Dále jsou jimi jiné části krajiny, které zaregistruje příslušný orgán ochrany přírody jako významný krajinný prvek, zejména mokřady, stepní trávníky, remízky, meze, trvalé travní porosty, naleziště nerostů a zkameněliny, umělé i přirozené skalní útvary, výchozy a odkryvy. Mohou to být i cenné plochy porostů, sídelních útvarů, včetně historických zahrad a parků. Významné krajinné prvky jsou chráněny před poškozováním a ničením. K zásahům, které by mohly vést k jejich poškození nebo zničení nebo k ohrožení či oslabení jejich ekologicko-stabilizační funkce, je třeba závazné stanovisko orgánu ochrany přírody.
Krajinné prvky v zemědělské krajině jsou definovány v nařízení vlády č. 335/2009 Sb., o stanovení druhů krajinných prvků v souladu se zákonem o zemědělství.
K 1. říjnu 2009 nabyla účinnosti novela zákona č. 252/1997 Sb. o zemědělství, která mimo jiné zavádí tzv. evidenci krajinných prvků dle § 3aa. Dovolujeme si Vás tímto informovat, že v souladu § 3p výše uvedeného zákona byla zahájena evidence krajinných prvků, která se může týkat i Vámi vlastněných, popřípadě užívaných pozemků, resp. půdních bloků. Krajinné prvky jsou evidovány na místně příslušných pracovištích Agentur pro zemědělství a venkov (AZV).
zdroj: www.eagri.cz