Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Hejtman cestoval po regionu

24/05/12
smf

Informace z Pardubického kraje.

Hejtman cestoval po regionu
Poutní místo Kalvárie v Jaroměřicích si hejtman prohlédl v doprovodu Tomasze Wojcika. Foto: Luboš Kozel

Moravskotřebíčko, Jevíčsko – Pracovní úterý strávil hejtman Radko Martínek v obcích na východě Pardubického kraje. Se starosty Moravskotřebovska a Jevíčska hovořil o územním plánování, bytové výstavbě, rozpočtovém určení daní nebo budoucnosti malotřídek na venkově. Ve všech obcích zněly stejné dotazy, a to na výstavbu rychlostních silnic. „Pokud se postaví R35 a R43, může se osud regionu změnit. Nastartuje se ekonomický rozvoj,“ odpovídal hejtman Martínek. Obsahem zastavení v Jaroměřicích bylo dokončení rekonstrukce poutního místa Kalvárie.  
   O plánovaném rozvoji obce, s nímž souvisí nový územní plán, informoval hejtmana Oldřich Horák z Dlouhé Loučky. Dotazoval se hejtmana, jak vypadá aktuální situace s rozdělováním daní.   „Dostanete určitě více peněz na provozní náklady, ale s největší pravděpodobností přijdete o dotace,“ odpověděl hejtman. Právě ty v minulosti pomohly například postavit v obci s 261obyvateli 16 startovacích bytů.
   Podle Radko Martínka by vláda měla při rozdělování daní zvýhodnit obce, které zřizují základní školu. Demografický vývoj naznačuje, že pro obce bude stále složitější, aby naplnily třídy. Řešení spatřuje hejtman v dalším, tentokrát racionálním opatření. „Dlouhodobě prosazuji, aby se obce domluvily na provozování základních škol. Pokud nedojde k integraci, jejich budoucnost je nejistá,“ řekl hejtman v debatě se starostou Městečka Trnávky Milanem Šedajem i chornickým Pavlem Smékalem.   
   Určitě pozitivním zjištěním bylo, že se ustálily změny v dopravě. Organizátor regionální dopravy OREDO vyšel obcím vstříc a upravil jízdní řády tak, aby odpovídaly potřebám občanů. Shodně to potvrdili hejtmanovi starostové obcí Chornice, Biskupice i Městečko Trnávka.   
   Před tradiční nedělní poutí zavítal hejtman Martínek na poutní místo Kalvárie v Jaroměřicích, kdy po více než desetileté rekonstrukci zpřístupní okolí kostela Povýšení sv. Kříže. Se členem řádu pasionistů Tomaszem Wójciakem řešili věci duchovní, spojené s oslavami tři sta let od vzniku poutního místa, ale i materiální. Ty se týkaly finančních prostředků na další opravy a dokončení rekonstrukce vstupního schodiště do chrámu. „Pardubický kraj podporuje obnovu významné barokní památky, ale naše podpora nestačí. Rekonstrukce vyžaduje miliony korun,“ říká hejtman Martínek.