Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Daňové přiznání a více zaměstnavatelů

27/03/10

Daňové přiznání a více zaměstnavatelů

Daňové přiznání a více zaměstnavatelů  
12.2.2010 , Ing. Helena Machová
Má poplatník povinnost podat daňové přiznání, pokud pracoval u dvou zaměstnavatelů a prohlášení podepsal pouze u prvního?

Dotaz:
Poplatník, který má v roce 2009 příjmy pouze ze závislé činnosti podle § 6 ZDP, měl dva zaměstnavatele. 1-4/2009 jednoho zaměstnavatele, kde podepsal prohlášení, a v 7/2009 druhého zaměstnavatele, kde nepodepsal prohlášení. O roční zúčtování žádat nebude. Musí však podat daňové přiznání, když měl dva zaměstnavatele postupně za sebou a u obou neměl podepsané prohlášení (pouze u jednoho)? Nebo to závisí na tom, zda u druhého zaměstnavatele mu vyšla daň srážková či zálohová? Nejde o placení daně, ale o nutnost podání daňového přiznání. Při souběhu zaměstnání, kdy druhé je zdaňováno srážkovou daní, se podávat daňové přiznání nemusí, proto se mi zdá divné, že při postupném zaměstnávání by musel podat daňové přiznání.

Odpověď:

Podle § 38 odst. 2 ZDP nemusí podat daňové přiznání poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6  pouze od jednoho nebo postupně od více plátců (zaměstnavatelů), přičemž u všech těchto plátců podepsal na příslušné zdaňovací období prohlášení. Tato povinnost se netýká příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je daň vybírána srážkou podle § 36 ZDP.
Srážková daň v případě závislé činnosti připadá v úvahu v případech uvedených v § 6 odst. 4 ZDP. Jedná se o příjmy, jejichž úhrnná výše u téhož zaměstnavatele nepřesáhne za kalendářní měsíc částku 5 000 Kč. Další podmínkou je, že se jedná o zaměstnavatele, u kterého zaměstnanec nepodepsal prohlášení.
V praxi tak mohou – v souvislosti s dotazovaným případem – nastat tyto možnosti (pro zjednodušení předpokládám, že zaměstnanec měl vždy jen jednoho nebo dva zaměstnavatele, ale stejné závěry lze pochopitelně dovodit i v případě více zaměstnavatelů):
a) zaměstnanec měl v průběhu roku příjmy od dvou zaměstnavatelů postupně, u obou podepsal prohlášení – daňové přiznání nepodává;
b) zaměstnanec měl v průběhu roku příjmy od dvou zaměstnavatelů postupně, u jednoho podepsal prohlášení, příjmy od druhého převyšovaly měsíčně částku 5 000 Kč – daňové přiznání je nutno podat;
c) zaměstnanec měl v průběhu roku příjmy od dvou zaměstnavatelů postupně, u jednoho podepsal prohlášení, příjmy od druhého nepřevyšovaly měsíčně částku 5 000 Kč – daňové přiznání není nutno podat;
d) zaměstnanec měl v průběhu roku příjmy od dvou zaměstnavatelů souběžně, u jednoho podepsal prohlášení, příjmy od druhého převyšovaly měsíčně částku 5 000 Kč – daňové přiznání je nutno podat;
e) zaměstnanec měl v průběhu roku příjmy od dvou zaměstnavatelů souběžně, u jednoho podepsal prohlášení, příjmy od druhého nepřevyšovaly měsíčně částku 5 000 Kč – daňové přiznání není nutno podat.