Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kvazikvóta na prachy

27/03/12
smf

To je budoucí podoba přímých plateb pro zemědělce po roce 2014. Každý zemědělec, aniž by to tušil, se stal majitelem platebního nároku – KVÓTY na objem dotací. Autor: Michal Pospíšil, zdroj: ASZ

Kvazikvóta na prachy

 To je budoucí podoba přímých plateb pro zemědělce po roce 2014. Každý zemědělec, aniž by to tušil, se stal majitelem platebního nároku – KVÓTY na objem dotací.
 
Základní platba, která bude podle tohoto systému zemědělci přidělena, je osekána o nové platby pro mladé farmáře, ozelenění, malé farmy, cílené platby na podporu komodit a méně vhodných oblastí. Dříve jedna platba, nyní šest.
Dříve jednoduchý systém plateb na plochu se stává rájem pro byrokraty, příležitostí pro počítačové firmy a nesrozumitelným propletencem pro zemědělce.
Novely dvou zákonů, které bude potřeba napsat, Zákona o zemědělství a Zákona o platební agentuře (SZIF) v sobě ukrývají tzv. institucionální zajištění výplaty dotací.
Toto zajištění se bude skládat ze:
  • založení systému evidence platebních nároků;
  • pravidel administrace platebních nároků;
  • definice způsobů možností přechodů a převodů platebních nároků mezi zemědělci;
  • určení informačních povinností držitelů platebních nároků;
  • způsobů, jak dodatečně požádat o platební nárok;
  • definici regionalizace platebních nároků;
  • pravidel pro zřizování a využívání vnitrostátní rezervy.
Tento výčet jistě není úplný. Bude třeba řešit dědictví, spory o platební nároky, stanovit pravidla pro správní řízení… prostě administrativní aparát má před sebou velkou výzvu, jak se říká.
Navíc, platební nárok je oddělen od půdy a majitelem platebního nároku je uživatel pozemku, nájemce. Tak se může stát, že připravovaný systém významně ovlivní i cenu půdy pro vlastníky.
Pravidla a návrhy připravili úředníci v Bruselu (mnohdy i čeští) pro úředníky v členských státech. Takže vlastně, malá domů, kolega kolegu o práci nepřipraví.
Autor: Michal Pospíšil, zdroj:www.asz.cz