Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Aktualizace vrstvy erozní ohroženosti v LPIS pro sezónu 2012/2013

13/07/12
smf

Aktualizace vrstvy erozní ohroženosti v LPIS pro sezónu 2012/2013. Zdroj: MZe 

Aktualizace vrstvy erozní ohroženosti v LPIS pro sezónu 2012/2013
  V LPIS byla nasazena aktualizovaná vrstva erozní ohroženosti. Zároveň došlo k vylepšení nástrojů pro práci s erozní ohrožeností, mezi které patří např. zavedení „průhledných hranic“ mezi SEO, MEO a neohroženými půdami a zjednodušení škály barev. Více informací naleznete po prokliku této novinky.
Aktualizovaná vrstva erozní ohroženosti obsahuje opravy provedené na základě kladně vyřízených reklamací nápočtu erozních vrstev zaslaných do 30.4.2012. Dále došlo u opatření pro osevy v období 1.7.2012 k přebarvení podkladové vrstvy erozní ohroženosti pouze na 3 základní barvy (zelená, žlutá, červená). Legenda těchto vrstev je ve stromečku doplněna o popis „SEO“ (silně erozně ohrožená půda), „MEO“ (mírně erozně ohrožená půda) a „Neohrožená“. Ve stromečku vrstev si rovněž můžete pod vrstvou EROZE → Podkladová vrstva → Opatření pro osevy od 1.7.2012 – hranice, aktivovat pouze hranice SEO, MEO a neohrožené půdy, přičemž po zapnutí této vrstvy uvidíte na obrazovce hranice SEO/MEO a neohrožené půdy na podkladu ortofotomapy (leteckého snímku). Toto opatření by mělo výrazně zjednodušit identifikaci hranic SEO/MEO půdy v terénu. Hranice SEO jsou zvýrazněny odstínem červené: ▬▬▬. Hranice MEO jsou zvýrazněny odstínem žluté: ▬▬▬▬. Hranice neohrožené půdy jsou zvýrazněny odstínem zelené: ▬▬▬. Tyto polygony lze ze záložky „Eroze“ exportovat za daný PB/DPB ve formátu SHP pro práci s terénními GPS.
Popis změn obsahuje rovněž aktualizovaná příručka k erozi, která je přílohou této novinky
    V případě nesrovnalostí v nápočtu vrstev či jiných dotazů, prosím kontaktujte Helpdesk MZe (helpdesk@mze.cz) nebo v případě reklamací podkladové vrstvy kontaktujte místně příslušnou AZV.
Související odkazy

Zdroj. MZe, 12.7.2012