Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vesnicí roku je letos Dolní Újezd na Svitavsku

02/07/13
smf

Informace z Pardubického kraje.

Vesnicí roku je letos Dolní Újezd na Svitavsku
Vesnicí roku je letos Dolní Újezd na Svitavsku
Devatenáct obcí se ucházelo o prestižní titul Vesnice roku 2013 Pardubického kraje. Tradiční symbol pro vítěze v podobě Zlaté stuhy však mohla získat jen jedna z nich. U odborné poroty tentokrát nejvíce zabodoval Dolní Újezd z okresu Svitavy. Postoupí tak do celostátního kola.
     „Dolní Újezd si nás získal zejména unikátním představením života v obci při zapojení všech obyvatel a subjektů,“ oznámil Václav Kroutil, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov a dodal: „Komise letos vůbec neměla jednoduché rozhodování. Všech 19 přihlášených mělo co ukázat. Rozhodně si všechny obce, jejich starostové i obyvatelé zaslouží obdiv za odvahu se do soutěže přihlásit.“
     Komise hodnotila například péči o veřejná prostranství, občanskou vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií. Modrou stuhu za společenský život mohou očekávat v Ostrově z okresu Chrudim. Obec vyhrála především díky živé spolkové činnosti. Bílá stuha za činnost mládeže poputuje do Dřítče na Pardubicku, a to za různé formy a pestrou škálu aktivit pro mládež. „Na malou obec Vysočina z okresu Chrudim čeká Oranžová stuha díky vynikající spolupráci obce se zemědělským subjektem, která je výrazným přínosem pro život a fungování obce,“ sdělil radní Kroutil. „Komise vyhodnotila, že o zeleň a životní prostředí se nejlépe starají v Bystrém na Svitavsku, odměnou jim za to bude Zelená stuha,“ dodal radní Kroutil.
 
     Výsledky Vesnice roku 2013 Pardubického kraje
     Zlatá stuha – Dolní Újezd (okres Svitavy)
     Modrá stuha – Ostrov (okres Chrudim)
     Bílá stuha – Dříteč (okres Pardubice)
     Oranžová stuha – Vysočina (okres Chrudim)
     Zelená stuha – Bystré (okres Svitavy)