Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Novela vyhlášky č. 136/2004 Sb.

29/07/13
smf

Novela vyhlášky č. 136/2004 Sb.

Novela vyhlášky č. 136/2004 Sb.
Ministerstvo zemědělství ČR                       Českomoravská společnost chovatelů, a.s.
Vážení chovatelé!
Rádi bychom Vás upozornili, že dne 1. dubna 2013 nabyla účinnosti novela vyhlášky č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence a evidence hospodářství a osob stanovených zákonem č. 154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), ve znění pozdějších předpisů. Tato novela vyšla ve Sbírce zákonů pod č. 64/2013 Sb. a přináší několik změn.
Chovatelům turů novela umožňuje posunutí termínu označení telete ve lhůtě do 20 dnů od narození, přičemž lhůta 7 dnů pro zaslání hlášení o narození zůstává nezměněna a je počítána ode dne označení telete. Při využití této možnosti je však nutné zaznamenat datum označení telete ve stájovém registru a zaslat hlášení o narození telete ve formátu: číslo telete, kód události 20 a datum označení. Dosavadní formuláře je možné používat i nadále za předpokladu, že datum označení telete bude v případě potřeby zaznamenáno v kolonce „Poznámka“.
Pokud chovatel nevyužije novou možnost označení telete ve lhůtě do 20 dnů od narození a označí tele dosavadním způsobem, tzn. do 72 hodin od narození a hlášení zašle do 7 dnů od jeho narození, datum označení nemusí být uvedeno.
Pro chovatele ovcí a koz byl zvýšen limit pro poskytování ušních známek ze strany pověřené osoby (Českomoravské společnosti chovatelů, a. s.) na trojnásobek a u plodných plemen až na čtyřnásobek počtu samic starších 12 měsíců. Pro chovatele, kteří vedou stájový registr v papírové podobě, bylo vyčleněno místo na levé straně formuláře, pro zaznamenání dne označení jehněte. Dosavadní formuláře je možné používat i nadále za předpokladu, že datum označení jehňat bude v případě potřeby zaznamenáno v kolonce „Poznámka“.
Pro chovatele koní novela upřesňuje podmínky označování koní elektronickým identifikátorem. Počínaje 1. lednem 2014 umožňuje vést registr koní v hospodářství pouze v písemné podobě na formulářích nebo v elektronické podobě na „Portálu farmáře“. Současně byl upraven a zpřesněn způsob registrace hříbat koní, přemístěných z jiného členského státu EU nebo dovezených ze třetí země., Z důvodu jednoznačného výkladu povinností bylo do vyhlášky zapracováno ustanovení týkající se vydávání, předávání a vyplňování průkazů koní.
Tyto změny umožní lépe využívat informace obsažené v ústřední evidenci hospodářských zvířat k prokázání způsobilosti zvířat pro přiznání platby některých dotací.
S novou společnou zemědělskou politikou můžeme očekávat zpřísnění podmínek pro přiznání předpokládaných podpor z rozpočtu EU na zvířata, proto je velmi důležité dodržovat především sedmidenní lhůtu pro zasílání hlášení o narození zvířat, jejich úhynu, ztrátě, utracení a přemístění.
V Praze, dne 12. července 2013
 
          Ing. Jiří Hojer v. r.                                           Ing. Zdeněk Růžička v. r.
             ředitel odboru                                                              ředitel
 živočišných komodit MZe ČR  Českomoravská společnost chovatelů, a.s.