Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

ENVIRONMENTÁLNÍ PODPORY PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA V ROCE 2014

03/12/13
smf

Informace MZe.

ENVIRONMENTÁLNÍ PODPORY PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA V ROCE 2014
Žadatelům nebude umožněno uzavírání nových závazků plošných podpor PRV, nicméně pro zachování kontinuity poskytování podpor a zajištění cílů tohoto programu v oblasti životního prostředí budou přijímány žádosti o dotaci k 15. květnu 2014 na víceleté závazky zařazené před 1. leden 2014,“ vysvětlil Ing. Ivan Landa, CSc., ředitel odboru environmentálních podpor PRV Ministerstva zemědělství.
Opatření LFA a Natura 2000 na zemědělské půdě budou realizována na základě stejných podmínek jako v programovém období 2007–2013, nicméně v agroenvironmentálních opatřeních budou muset žadatelé, kterým v letošním roce končí víceletý závazek, postupovat v souladu s novelizací nařízení, jež upravuje podmínky tohoto opatření.

PRODLUŽOVÁNÍ ZÁVAZKŮ V RÁMCI AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ

Od 1. října vstoupila v platnost novela nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o provádění agroenvironmentálních opatření (AEO). Hlavním cílem novely bylo umožnit žadatelům o podporu v AEO prodloužit o rok jejich stávající závazky, které končí k 31. prosinci tohoto roku, popřípadě k 31. březnu 2014 (titul Biopásy a Pěstování meziplodin), a plynule pak navázat na nové programové období.
Tato možnost se týká zhruba 7 500 žadatelů, kteří mohou podat žádost o prodloužení závazku AEO na Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF), a to prostřednictvím jím vydaného formuláře. Žádosti je možné předkládat v termínu od 15. října do 15. listopadu tohoto roku. Lhůta pro podání je absolutní a na žádosti podané po jejím uplynutí nebude brán zřetel. Formuláře jsou dostupné i v elektronické podobě na www.szif.cz a na www.eagri.cz (Portál farmáře).
„Prodloužit nelze pouze závazky v titulu Zatravňování orné půdy, který je ze své podstaty nastaven jako pětiletý,“ doplnil Ivan Landa a dodal, že součástí mechanismu prodlužování závazků je i zavedení nového „pardonovaného důvodu“ snížení zařazené výměry – ukončení AEO v prodlouženém období, a to až do výše 29 % původně zařazené výměry. Tento nový důvod, spolu s ostatními možnostmi, jež udává nařízení vlády, pomůže zemědělcům zvládnout velké změny v majetkoprávních vztazích k obhospodařovaným pozemkům, které se očekávají na začátku roku 2014, a úspěšně tak splnit celý závazek v AEO.
Pardonovaný důvod bude možné uplatnit na ztráty zemědělské půdy v roce 2014. V žádném případě ale nebude aplikovatelný zpětně,“ zdůraznil Ivan Landa.

ÚPRAVA LIMITŮ SLEDOVANÝCH TĚŽKÝCH KOVU

 

Novela přináší i další významnou změnu, kterou je úprava limitů sledovaných těžkých kovů v dotačních titulech Integrovaná produkce zeleniny a Integrovaná produkce ovoce (IP). Limity pro jednotlivé sledované těžké kovy byly rozděleny podle kategorií zeleniny a ovoce, v souladu s platnou unijní legislativou. Dále byl zaveden třístupňový sankční systém podle závažnosti překročení limitů sledovaných těžkých kovů: snížení dotace o 25 %, neposkytnutí dotace a vyřazení ze systému IP, včetně navrácení veškerých poskytnutých dotací. Pro zemědělce tato změna znamená v porovnání se současným sankčním systémem výrazné zmírnění podmínek provádění dotačního titulu IP. Změna se týká již žádostí o dotaci, podaných v tomto roce. V přechodném období roku 2014 mohou žadatelé s platnými závazky i nadále žádat o podporu v rámci AEO. Žádosti budou podávané standardní cestou formou Jednotné žádosti v termínu 15. dubna až 15. května 2014. „V roce 2014 nebude umožněn vstup nových žadatelů do AEO, zároveň nebude umožněno navyšovat o více než 25 % výměru zemědělské půdy žadatele, zařazené v AEO, navyšovat výměru v posledním roce závazku a nebude také povolen přechod z titulu IP ovoce a IP vína do titulu Ekologické zemědělství (EZ), neboť tyto změny souvisejí s uzavřením nového závazku AEO. Opětovné umožnění vstupu nových žadatelů do AEO i EZ se předpokládá od roku 2015 za nových podmínek,“ popsal gestor opatření Ing. Josef Makovský, Ph.D., z odboru environmentálních podpor

V rámci prodlužování závazku si žadatelé hospodařící na zemědělské půdě ve vlastnictví státu, s výjimkou pozemků, na něž byl vznesen nárok v rámci tzv. „církevní restituce“, budou moci prodloužit nájemní smlouvy tak, aby byly pokryty jejich závazky AEO. Každý žadatel, který má zájem o prodloužení nájemní smlouvy, musí sepsat dodatek ke stávající nájemní smlouvě na Krajském pozemkovém úřadu (KPÚ) a podepsat čestné prohlášení, že je žadatelem prodlužujícím závazek AEO.
Po obdržení právoplatného rozhodnutí SZIF o prodloužení závazku je pak povinen nejpozději do 31. března 2014 předložit toto rozhodnutí KPÚ, čímž dojde k nabytí účinnosti nové smlouvy. Pokud žadatel rozhodnutí o prodloužení nedodá, sepsaný dodatek se stane neplatným.
Zdroj: MZe, Perodikum venkov