Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Start do adventu

11/12/13
smf

Varhanní koncert Terezy Scharf v chrámu Nejsvětější Trojice v Chrasti u Chrudimi odstartoval adventní čas.

Start do adventu
Jakoby se už nemohli dočkat vánočního času. Okresní agrární komora v Chrudimi krásným sobotním večerem v chrámu Nejsvětější Trojice v Chrasti u Chrudimi odstartovala adventní čas nádherným varhanním koncertem Terezy Scharf. Tato světově známá varhanice je rodačkou z nedalekého Hrochova Týnce. Vystupuje i jako dirigentka s mannheimskou komorní filharmonií a jak sama dodává, hudba je pro ni řečí duchovního světa. A duchovno, souznění s přírodou, je odjakživa velmi blízké selskému stavu, připomněla v uvítací řeči Vanda Rektorisová, ředitelka Okresní agrární komory Chrudim, před zahájením koncertu, který spoluorganizovala s předsedou této chrudimské agrární komory a soukromým zemědělcem Jaroslavem Kopistou. Před kostel zaplněný do posledního místečka jen krátce předstoupili před posluchače s Janem Velebou, prezidentem Agrární komory ČR, který si přijel spolu s ostatními velmi rád poslechnout varhanní skladby J. S. Bacha, W. A. Mozarta a Jana Křtitele Kuchaře.
„My rádi a s láskou produkujeme potraviny, máme silný vztah k přírodě a když někdy během práce trochu víříme prach, nemějte nám to prosím za zlé,“ vyzvala přítomné před rozjímáním s hudbou Vanda Rektorisová.
A jak se v rodném kraji cítila Tereza Scharf? Prozradila nám, že je tu doma a pozvání přijala moc ráda. „Nemám strach, ale cítím ohromnou odpovědnost a chci podat ten nejlepší výkon,“ řekla ještě před vystoupením, které bylo oceněno velkým potleskem, což je v kostele výjimečné. O to víc to umělkyni potěšilo a poděkování tlumočila ještě dalším přídavkem krásných melodií.

Autor: Eugenie Línková, zdroj: www.apic-ak.cz