Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Příklady k aplikaci DPH u nemovitých věcí od roku 2014

10/02/14

Příklady k aplikaci DPH u nemovitých věcí od roku 2014

Příklady k aplikaci DPH u nemovitých věcí od roku 2014
7.1.2014, Zdroj: Generální finanční ředitelství
Jak bude aplikována DPH u nemovitých věcí po 1. 1. 2014? Zde několik praktických příkladů….
Příklady (vše při uskutečnění po 1. 1. 2014)
  1. Sazba daně/osvobození u dodání práva stavby
V případě, že dodávané právo stavby již zahrnuje existující stavbu, běží časový test dle § 56 odst. 3 zákona o DPH v novém znění od data první kolaudace či prvního užití této stavby. Není-li test splněn, je dodání „zhmotnělého“ práva stavby zdanitelným plněním (se sníženou sazbou daně, jedná-li se o stavbu pro sociální bydlení). Pokud je test naplněn (lhůta uplynula), jde o osvobozené dodání, nicméně plátce se může v tomto případě rozhodnout, že uplatní daň (ust. § 56 odst. 4).
 
  1. Dodání zastavěného pozemku, který je současně zatížen právem stavby
Předmětem dodání je pozemek (parcela), na kterém je zřízena inženýrská síť a je na něm zřízeno právo stavby jiné osoby, které zatím neobsahuje žádnou stavbu. V daném případě se nejedná o vybranou nemovitost dle odst. 2 § 56 zákona o DPH v novém znění a testuje se splnění podmínek osvobození dle odst. 3 uvedeného ustanovení. I inženýrská síť je pro účely tohoto ustanovení stavbou a je-li splněn časový test, uplatní se při převodu pozemku osvobození (jestliže se plátce nerozhodne dle odst. 4 dotčeného ustanovení jinak). Pokud ještě neuplynula lhůta stanovená pro osvobození, uplatní se daň, a to vždy se základní sazbou.
 
  1. Dodání nezastavěného pozemku, na němž je zřízeno právo stavby
Je převáděn pozemek (parcela), na němž není zřízena stavba spojená se zemí pevným základem ani inženýrská síť a nejde o pozemek, k němuž se vztahuje stavební povolení nebo souhlas s provedením stavby. Je ale zatížen právem stavby, jehož součástí ovšem zatím není žádná existující stavba. Právo stavby nelze ztotožňovat se stavebním povolením či stavebním souhlasem. Prodej pozemku bude osvobozen dle § 56 odst. 2 zákona o DPH v novém znění. Poskytnutí práva stavby bude zdanitelným plněním podléhajícím základní sazbě daně.
 
  1. Dodání pozemku (parcely), na kterém je více staveb
Testuje se osvobození dle § 56 odst. 3 zákona o DPH v novém znění, a to dle lhůty odvíjející se od vydání prvního kolaudačního souhlasu nebo ode dne započetí prvního užívání stavby, která byla umístěna na předmětné parcele nejdříve. Pokud nejsou splněny podmínky pro osvobození a stavby umístěné na tomto pozemku jednoho parcelního čísla jsou různé povahy (např. rodinný dům pro sociální bydlení, inženýrská síť, zahradní altán, plot kolem zahrady), uplatní se u převodu pozemku snížená sazba daně, odvozená od rodinného domu pro sociální bydlení, který má pro danou transakci určující význam.
 
  1. Dodání bytu (jednotky)
Prodej bytu (dodání jednotky) před uplynutím lhůty pro osvobození, počítané od vydání prvního kolaudačního souhlasu nebo ode dne, kdy bylo započato první užívání bytu, je zdanitelným plněním. Bude-li se jednat o byt pro sociální bydlení, uplatní se snížená sazba daně, jinak sazba základní. Po uplynutí stanovené lhůty je dodání bytu plněním osvobozeným od daně. Jednotka pro účely zákona o DPH zahrnuje vždy podíl na společných částech domu, a pokud je s ní spojeno vlastnictví k pozemku, tak i podíl na tomto pozemku (§ 4b odst. 3 zákona o DPH v novém znění). Pokud by byl pozemek, resp. podíl na pozemku dodáván samostatně, uplatní se i tak pravidlo nedělitelnosti stavby a pozemku a režim pozemku bude odvislý od režimu jednotky.