Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

BOZP a vnitřní předpis zaměstnavatele

09/02/14

BOZP a vnitřní předpis zaměstnavatele

BOZP a vnitřní předpis zaměstnavatele
13.1.2014, JUDr. Anna Janáková, Zdroj: BOZPprofi (http://www.bozpprofi.cz)
Související


<!–
jQuery(function(){
jQuery('#relatedArticles16b179a043a579d6873c9ee13f233664e').tabs({ cache: true, spinner : '‚ });
});
// –>

Dotaz:
Můžeme vnitřním předpisem upravit práva a povinnosti zaměstnance na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci?

Odpověď:

Zákoník práce počítá s tím, že zaměstnavatel může upravit určité záležitosti pracovněprávních vztahů (tedy i vztahů BOZP) vnitřním předpisem, a stanoví k tomu účelu požadavky v ust. § 305 a § 306 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce. V souvislosti s nabytím právní účinnosti nového občanského zákoníku bylo ustanovení § 305 zákoníku práce novelizováno zákonem č. 303/2013 Sb. s účinností od 1. ledna 2014.
Podle novelizovaného znění zákoníku práce může zaměstnavatel vnitřním předpisem stanovit práva v pracovněprávních vztazích, z nichž je oprávněn zaměstnanec, výhodněji, než stanoví zákoník práce.
Zároveň se zakazuje, aby vnitřní předpis ukládal zaměstnanci povinnosti nebo zkracoval jeho práva stanovená tímto zákonem. Odchýlí-li se zaměstnavatel od tohoto zákazu, nepřihlíží se k tomu. Tímto je posílena ochrana zaměstnance garantovaná určitou úrovní zaručených práv a povinností.
V této souvislosti je vhodné ještě upozornit na novelizované znění ust. § 4a zákoníku práce, kde se stanoví, že vzdá-li se zaměstnanec práva, které mu vnitřní předpis poskytuje, nepřihlíží se k tomu.
Vnitřním předpisem tedy lze stanovit práva zaměstnance na úseku BOZP jen pokud budou řešena výhodněji pro zaměstnance, než jsou v zákoníku práce. Nové nebo „náročnější“povinnosti, než jsou zaměstnancům na úseku BOZP uloženy zákoníkem práce, vnitřním předpisem uložit nelze.