Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Návrat zelené nafty

03/04/14
smf

Informace MZe.

Ministr Jurečka prosadil návrat zelené nafty pro zemědělce
Čeští zemědělci budou moci opět využívat při práci na polích zelenou naftu. Vláda dnes schválila návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky, který to umožňuje. Část spotřební daně z nafty dostávali zemědělci zpátky v předešlých letech, letos tuto možnost kvůli úsporám v rozpočtu doposud neměli.
„Považuji za velký úspěch, že zemědělci získají zpět část spotřební daně z pohonných hmot. Tato daň má sloužit k tomu, aby se z ní financovaly opravy veřejné infrastruktury a silnic. Zemědělci většinu nafty spotřebují na polích, tudíž se nepodílejí na opotřebování komunikací,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Zemědělci tak budou mít nárok na vrácení části spotřební daně z některých pohonných hmot. Konkrétní výše vratky je 40 % u nafty a 57 % u motorové nafty s příměsí například řepkového oleje. Stejné částky se do zemědělské prvovýroby vracely v roce 2013.
O daňovou úlevu žádá v České republice přibližně 13 tisíc zemědělských podnikatelů. Výše roční částky vrácené spotřební daně se očekává předběžně stejná jako v roce 2013, tedy přibližně 1,28 miliardy korun.
„Pokud by naši zemědělci neměli v dalších letech možnost daňového zvýhodnění u některých paliv, mohlo by to vést k omezení produkce ovoce, brambor, chmele nebo kukuřice. Prodražení výroby by mělo dopad i na chovy drůbeže a prasat, což je v přímém rozporu s prioritami Ministerstva zemědělství,“ dodal Marian Jurečka.
Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe
 

zdroj: MZe