Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Doba uchování dokumentace školení o BOZP

13/03/14

Doba uchování dokumentace školení o BOZP

Doba uchování dokumentace školení o BOZP
2.2.2014, Ing. Miloslav Kočí, Zdroj: BOZPprofi (http://www.bozpprofi.cz)

Dotaz:
Jak dlouho musím archivovat dokumentaci o školení BOZP a PO?

Odpověď:

Zákoník práce na zaměstnavateli požaduje mj.:
§ 103 odst. 1 písm. f) – zajistit zaměstnancům přiměřené informace a pokyny o BOZP zejména seznámení s riziky a ochraně proti jejich působení a vést o tom dokumentaci (posední věta odst. 1).
§ 103 odst. 2 – zajišťovat školení BOZP pro zaměstnance při nástupu do zaměstnání, při změně druhu práce nebo pracovního zařazení, při změnách technologie, pracovních postupů, výrobních a pracovních prostředků a v případech majících vliv na BOZP.
§ 103 odst. 3 – určit obsah a četnost školení, způsob ověřování znalostí a vedení dokumentace o provedeném školení.
Je tedy na zaměstnavateli aby nějakým interním dokumentem (např. směrnicí) stanovil druhy školení, jejich periodicitu, způsob jejich provádění, způsob ověřování znalostí a vedení dokumentace (pokud to nestanovují právní předpisy).
Smyslem vedení dokumentace je v případě sporů prokázat, že se školení uskutečnilo, co bylo náplní školení, že se ho konkrétní pracovník zúčastnil a že se prokázaly znalosti školeného. Z toho vyplývá i doba uchovávání dokumentace o školení.
Dokumentace o vstupním školení a případných změnách musí být uchovávána nejméně po dobu zaměstnání zaměstnance ve firmě.
Dokumentace o opakovaném školení je třeba uchovávat minimálně po dobu do následujícího školení, pokud bude opakováno ve stejném rozsahu.
V případě že je třeba prokazovat periodicitu školení, musí být uchovávány alespoň prezenční listiny s obsahem školení min. za dvě předchozí období, pokud periodicitu školení nelze doložit jiným způsobem.
Protože školení PO se provádí rovněž podle § 103 zákoníku práce budou lhůty uchovávání dokumentace podobné.