Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nepodrobení se pracovnělékařské prohlídce

09/03/14

Nepodrobení se pracovnělékařské prohlídce

Nepodrobení se pracovnělékařské prohlídce
16.2.2014, JUDr. Anna Janáková, Zdroj: BOZPprofi (http://www.bozpprofi.cz)

Dotaz:
Co se může stát zaměstnanci, který si včas nedojde na pracovnělékařskou prohlídku

Odpověď:

Zaměstnanec má povinnost podrobit se pracovnělékařským službám u poskytovatele pracovnělékařských služeb, se kterým zaměstnavatel uzavřel písemnou smlouvu o poskytování pracovnělékařských služeb (ust. § 56 písm. a) zákona č. 373/2011 Sb.).  Je povinen se podrobit preventivním prohlídkám vyšetřením či očkováním souvisejícím s výkonem práce, o kterých ho zaměstnavatel informoval a u poskytovatele pracovnělékařských služeb, kterého mu sdělil (ust. § 106 odst. 4 písm. b) v návaznosti na ust. § 103 odst. 1 písm. d) zákoníku práce).
Pokud zaměstnanec neplní shora uvedené povinnosti, které jsou mu zákony uloženy v souvislosti s pracovnělékařskými službami, může se dopustit porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci. Podle závažnosti tohoto porušení se může jednat o méně závažné porušení, závažné porušení nebo porušení zvlášť hrubým způsobem. Podle intenzity tohoto porušení může zaměstnavatel využít oprávnění, které mu v této souvislosti dává zákoník práce, a to v ustanoveních o skončení pracovněprávního vztahu.
V určitých případech, pokud zaměstnanec neplní své povinnosti podrobit se pracovnělékařské prohlídce či splnit povinnosti s tím související, může nastoupit právní domněnka o jeho zdravotní nezpůsobilosti k práci podle ust. zákona č. 373/2011 Sb. (např. ust. § 43 odst. 6, ust. § 43 odst. 7 citovaného zákona). Takový zaměstnanec, pokud je na základě právní domněnky zdravotně nezpůsobilý k práci může být posouzen zaměstnavatelem tak, že nesplňuje předpoklady stanovené právní předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce a může mu být dána výpověď (ust. § 52 písm. f) zákoníku práce).
Pokud zaměstnavatel nemá lékařským posudkem ověřenou zdravotní způsobilost zaměstnance ke konkrétní práci, ač to zákony vyžadují, pak ho nemůže ve smyslu ust. § 103 odst. 1 písm. a) zákoníku práce pověřit výkonem práce. Pokud zaměstnavatel nezpůsobil tuto situaci (např. tím, že nesplnil své povinnosti uvedené v ust. § 103 odst. 1 písm. d) zákoníku práce či v ust. § 55 odst. 1 písm. c) zákona č. 373/2011 Sb.), nejedná se o překážku na straně zaměstnavatele ve smyslu ust. § 208 zákoníku práce. Pokud  tuto situaci způsobil zaměstnanec tím, že ač věděl od zaměstnavatele, kdy a na jakou prohlídku má jít, byl vybaven správně vyplněnou žádostí o provedení pracovnělékařské prohlídky a získal od zaměstnavatele informaci, ke kterému poskytovateli pracovnělékařských služeb má jít, a přesto tak  včas neučil, takže platnost předchozího lékařského posudku „vypršela“, aniž by byl včas vydán nový, pak se bude jednat o překážku v práci na straně zaměstnance se všemi pracovněprávními důsledky.