Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kontroly žebříků a kniha ručního nářadí

10/03/14

Kontroly žebříků a kniha ručního nářadí

Kontroly žebříků a kniha ručního nářadí
24.2.2014, Ing. Eva Obalilová, Zdroj: BOZPprofi (http://www.bozpprofi.cz)

Dotaz:
Jsme administrativní budova a máme zaměstnané údržbáře, kteří dělají drobné údržbářské práce. Musíme mít knihu žebříků? Žebříky samozřejmě máme, a zhruba dvakrát ročně je údržbáři i používají. Na odborné práce (malování a pod.) jsou najímány firmy. Jak často a jak žebříky máme kontrolovat?

Musíme mít knihu ručního nářadí? Ruční nářadí také máme, a také jej používáme (akuvrtačky, vrtačky…). Elektrické revize ručního nářadí provádí elektrikář jednou ročně, záznam je vedený v požární knize. Na odborné práce (elektrické, instalatérské apod.) jsou najímány firmy.

Odpověď:

Žebříky
Příloha k nařízení vlády č. 362/2005 Sb., která stanoví další požadavky na způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při práci ve výškách a nad volnou hloubkou, a na bezpečný provoz a používání technických zařízení poskytovaných zaměstnancům pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou, řeší v Části III. Používání žebříků.
Zde je přímo uvedeno, že zaměstnavatel zajistí provádění prohlídek žebříků v souladu s návodem na používání. Kontrolu je tedy nutné provést podle dokumentace výrobce, v souladu s návodem na používání, který byste měli uchovávat.
Elektrické nářadí

Na elektrické ruční nářadí se vztahuje norma ČSN 33 1600 ed.2 Revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání. Elektrické ruční nářadí zahrnuje "nepřipevněné spotřebiče držené v ruce".

Lhůty pravidelných revizí nepřipevněných spotřebičů se odvíjí od skupiny elektrických spotřebičů (A až E) a pohybují se v rozmezí 1 ×za 3 měsíce až 1 ×za 12 měsíců.
U elektrického ručního nářadí, které je velmi často používáno, tedy práce s ním překročí 250 provozních hodin za rok, je vhodné stanovit provozním bezpečnostním předpisem kratší lhůty pravidelných revizí
Dokladem o provedené pravidelné revizi je buď záznam na zvláštní kartě pro jednotlivý spotřebič, nebo protokol o revizi.
Obsahem revizní zprávy musí být:
  • přesné označení elektrického spotřebiče, 
  • datum revize,
  • výsledek prohlídky spotřebiče,
  • výsledky provedených zkoušek,
  • použité přístroje,
  • vyhodnocení zkoušky chodu,
  • celkové vyhodnocení stavu elektrického spotřebiče,
  • návrh lhůty další revize,
  • jméno revidujícího. 
Vedení knihy ručního nářadí žádný obecně platný právní předpis neupravuje.