Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Další mrtví divočáci v Polsku

30/05/14

Zdroj: schpcm.cz

Rosselchoznadzor, s odvoláním na polská média, informoval o nálezu deseti mrtvých divokých prasat. Ta byla nalezena 6. května ve Velkopolském vojvodství na západě země. U nalezených zvířat je prý podezření na výskyt afrického moru prasat a vzorky jsou vyšetřovány laboratoří, která dosud výskyt nepotvrdila. Tak o případu informovala ruská státní správa. Podle informací z Polska byl u všech vzorků již 14. května vyloučen africký mor prasat.

Tomuto předcházel již jeden konflikt, když byli v polovině března ve vojvodství Západní Pomoří nalezeni uhynulí divočáci. Ruská strana také vytrhla jen část informací a prohlašovala, že zvířata pravděpodobně uhynula na mor.

Chování úředníků Rosselchznadzoru a dokonce i reakce celé ruské vlády se zdají být velmi nepřiměřené a poměrně jasně signalizují tendenční vysvětlování všech okolností. Podle veškerých standardů mezinárodního obchodu se zdá, že ruský zákaz v té formě, jak ho na EU uvalili, neodpovídá mezinárodnímu právu a současné kroky jsou jen snahou ho zlegitimizovat.