Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Transformace Agentur pro zemědělství a venkov

04/09/14
smf

Informace MZe.

Transformace Agentur pro zemědělství a venkov

Na základě novely zákona o zemědělství a zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu začala příprava transfor­mace Agentur pro zemědělství a venkov (AZV) do struktury Státního zemědělského intervenčního fondu.

V současné době připravuje MZe materiál, který tuto oblast řeší, a to jak po stránce personální, tak po stránce zabez­pečení všech nutných a potřebných činností pro MZe, i pro zemědělskou veřejnost.
Agentury pro zemědělství a venkov tvořily historicky síť resortu, šlo o důležitý nástroj řízení zemědělské politiky ve všech aspektech, tj. organizačních, personálních, časových atd., sloužící nejen pro oblast dotací a podpor, ale i jako komuni­kační místo pro poskytování poradenských služeb jednotlivým zemědělcům a obecně venkovu. Hlavní předností tohoto uspořádání byla znalost dotačních programů, zásad, znalost lokální problematiky a blízkost působišti jednotlivých klientů.
V roce 2012 začala příprava novely zákona o zemědělství a zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu a o změně některých dalších zákonů a MZe zahájilo proces trans­formace AZV. V roce 2013 zajišťovali výkon činnosti dočasně pracovníci AZV s duálními pracovními úvazky (20 % MZe, 80 % SZIF).
V návaznosti na tuto skutečnost byla vytvořena na regionálních odborech SZIF struktura Oddělení příjmu žádostí a LPIS (pro rok 2014 byly přijaty částečné změny v systému organizačního uspořádání na MZe, jako např. zřízení KAZV a snížení počtu pracovníků s duálním úvazkem).
Po projednání a schválení tohoto materiálu poradou vedení MZe činnost AZV skončí k 1. 1. 2015.
Zdroj: MZe