Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Otázky a odpovědi – SZP 2015+

10/06/15

Informace z MZe.

Podmínky pro poskytntuí dotace musí být plněny po celou dobu závazku (od 1.6. do 31.5.) a není možnost krátkodobého nesplnění. Pokud žadatel nesplní tuto podmínku, není mu poskytnuta dotace na daném hospodářství, kde k porušení došlo.

 
4.6.2015
Modelový příklad alkalizace stelivového lože, stejně tak popis odběru vzorků pro kontrolu plnění podmínek je součástí Metodiky k provádění NV č. 74/2015 Sb., která je zveřejněna na webových stránkách MZe v sekci PRV 2014-2020.

 
4.6.2015
Kontrolu plnění jednotlivých podmínek provádí SZIF, resp. kontrolní organizace na které je kontrolní činnost deklegována. V případě kontroly hodnot pH je kontrolní činnost delegována na SVS. Kontrola bude prováděna na základě metodiky, která byla ověřena Výzkumným ústavem veterinárního lékařství. Modelový příklad alkalizace stelivového lože, stejně jako popis odběru vzorků pro kontrolu plnění podmínek je součástí Metodiky k provádění NV č. 74/2015 Sb., která je zveřejněna na webových stránkách MZe v sekci PRV 2014-2020.

 
4.6.2015
Nahrazování zvířat, lze provádět v průběhu retenčního období (1.6.-31.12.). Pokud je nahrazována suchostojná kráva, musí být nahrazena opět suchostojnou krávou, která splňuje podmínku 30 dní pobytu ve stáji s výběhem. Nahrazení musí být provedeno jiným zvířat ze stejného hospodářství, a to bez časové prodlevy. V této souvislosti upozorňujeme na skutečnost, že podmínky pro poskytnutí dotace počítají s tím, že počet suchostojných krav v průběhu retenčního období kolísá. Z tohoto důvodu je dotace poskytována na celkový počet suchostojných krav v retenčním období na daném hospodářství splňující podmínky pro poskytnutí dotace.

 
4.6.2015
Žadatel v rámci opatření Dobré životní podmínky zvířat nemusí při podání žádosti prokazovat osvědčení SVS o parametrech ustájení, toto osvědčení nemusí prokazovat ani při kontrole na místě. Osvědčení slouží pro provedení administrativních kontrol SZIF. Žadatel při podání žádosti o dotaci pouze podává žádost o zajištění osvědčení vybraných parametrů. Toto osvědčení je SVS zajištěno v průběhu doby závazku pro příslušný rok podání žádosti.

 
4.6.2015
V rámci plnění této podmínky musí být slámou nastýláno tak, aby byla nastláno min. 5 m2 na 1 suchostojnou krávu na ploše v přímé návaznosti objektu, kde jsou ustájeny suchostojné krávy, s výjimkou prostor určených výhradně k pohybu zvířat

 
4.6.2015
V případě, že žadatel hodlá zatravňovat druhově bohatou směsí, musí být složení této směsi schválenou místně příslušným orgánem ochrany přírody. V této souvislosti upozorňujeme na to, že v rámci dotačního titulu zatarvňování orné půdy lze druhově bohatou směsí zatravňovat pouze DPB na území ZCHÚ, OP NP a Natura 2000.

 

 
4.6.2015
Ano, v případě nesouhlasu s vymezeným nadstavbovým managementem je nezbytné v prioritních oblastech se obrátit na místně příslušný OOP, se žádostí o případné přehodnocení nastaveného vymezení.

 
V prioritních oblastech (ZCHÚ, OP NP, Natura 2000) jsou na základě charakteristik daného stanoviště ze strany místně příslušného orgánu ochrany přírody vymezeny příslušné tituly, které jsou vymezeny v modulu ENVIRO. Toto vymezení je závazné a žadatel si při vstupu do podopatření nemůže zvolit jiný než vymezený titul. V případě nesouhlasu s vymezením si nicméně nemusí příslušný DPB zařadit do podopatření OTP. Ve volné krajině, mimo prioritní oblasti, lze zvolit základní titul D1, ůpopřípadě nadstavbový titul trvale podmáčené a rašelinné louky, ochrana modrásků, ochrana chřástala nebo suché stepní trávníky a vřesviště. Ve volné krajině není vymezení nadstavbových titulů pro žadatele závazné.

 
4.6.2015
V rámci jednoho pastevního areálu je možné mít více titulů podopatření OTP, pokud bude zajištěno splnění příslušných podmínek pro poskytnutí dotace.

 
4.6.2015
Ne, na druhově bohatých pastvinách je příkrm zakázán. Důvodem tohoto zákazu je zamezit poškození podporovaného travního porostu.

 

 
4.6.2015
Co je tedy pastva? Jsou nějaké podmínky jak dlouho, s jakou intenzitou? Nebo stačí tam poslat jednu krávu (pět krav) jeden den např. na 50 ha dílu (a zbytek posekat jako nedopasky?)

 
4.6.2015
Nyní si uživatel přišel opět pozemek zaevidovat jako úhor. Podmínka evidence 1 roku v LPIS znamená – rok před převodem na úhor?

 
4.6.2015
Když budu pást v letním období suchostojné krávy tak, že budou celodenně na pastvě v období 60 dnů před otelením a nebudou mít přístup do porodny, splním podmínku zajištění přístupu do výběhu?

 

 
4.6.2015
Při první seči bude sklizena luskovino-obilní směska, při druhé seči již bude sklizen travní porost. Dle podmínek u DPB s výměrou nad 12 ha musím ponechat při první seči minimálně 3 % plochy  neposečené. Co budu počítat jako první seč? Sklizeň luskovino-obilní směsky nebo sklizeň travního porostu?