Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Otázky a odpovědi II – SZP 2015+

10/06/15

Enviromentální platby – rostlinná výroba – odpovědi na otázky zaslané na MZe

Enviromentální platby – rostlinná výroba – odpovědi na otázky zaslané na MZe
5.6.2015

Otázka: Zatravňování – nakoupí osivo, má visačku, zná složení semen, ale neví, jak v žádosti se má rozhodnout, zda bude druhově bohatě zatravňovat nebo jinak?
Odpověď: V případě, že žadatel hodlá zatravňovat druhově bohatou směsí, musí být složení této směsi schválenou místně příslušným orgánem ochrany přírody. V této souvislosti upozorňujeme na to, že v rámci dotačního titulu zatarvňování orné půdy lze druhově bohatou směsí zatravňovat pouze DPB na území ZCHÚ, OP NP a Natura 2000.
 
Otázka: Žadatel nechce nadstavbový management, který je vymezen – musí žádat OOP o změnu?
Odpověď:Ano, v případě nesouhlasu s vymezeným nadstavbovým managementem je nezbytné v prioritních oblastech se obrátit na místně příslušný OOP, se žádostí o případné přehodnocení nastaveného vymezení.
 
Otázka: Bude možné si vybrat u podopatření ošetřování travních porostů základní opatření D1 (obecná péče o extenzivní louky a pastviny), i když bude ve vrstvě enviro uvedený nějaký vyšší stupeň podopatření (D2 až D10)?
Odpověď:V prioritních oblastech (ZCHÚ, OP NP, Natura 2000) jsou na základě charakteristik daného stanoviště ze strany místně příslušného orgánu ochrany přírody vymezeny příslušné tituly, které jsou vymezeny v modulu ENVIRO. Toto vymezení je závazné a žadatel si při vstupu do podopatření nemůže zvolit jiný než vymezený titul. V případě nesouhlasu s vymezením si nicméně nemusí příslušný DPB zařadit do podopatření OTP. Ve volné krajině, mimo prioritní oblasti, lze zvolit základní titul D1, ůpopřípadě nadstavbový titul trvale podmáčené a rašelinné louky, ochrana modrásků, ochrana chřástala nebo suché stepní trávníky a vřesviště. Ve volné krajině není vymezení nadstavbových titulů pro žadatele závazné.
 
Otázka: Je možné mít v jednom oploceném celku pastevního areálu více podopatření (např. "Obecná péče o extenzivní louky a pastviny" a "Druhově bohaté pastviny")
Odpověď:V rámci jednoho pastevního areálu je možné mít více titulů podopatření OTP, pokud bude zajištěno splnění příslušných podmínek pro poskytnutí dotace.
 
Otázka: Lze přikrmovat na druhově bohatých pastvinách pokud splním zatížení dusíkem?
Odpověď: Ne, na druhově bohatých pastvinách je příkrm zakázán. Důvodem tohoto zákazu je zamezit poškození podporovaného travního porostu.
 
Otázka: Podmínkou pro žádost o SAPS je být veden v evidenci zemědělského podnikatele, musí být žadatel veden v evidenci po celou dobu plnění podmínek opatření SAPS?
Odpověď: Ano, tento postup doporučujeme, protože se jedná o podmínku způsobilosti.
 
Otázka: Máme DPB v chráněné krajinné oblasti s výměrou nad 12 ha, se souhlasem CHKO na trvalém travním porostu provedeme obnovu travního porostu, a to tak, že do krycí plodiny – luskovino-obilní směsky podsejeme travní směs odsouhlasenou orgánem CHKO.
Při první seči bude sklizena luskovino-obilní směska, při druhé seči již bude sklizen travní porost. Dle podmínek u DPB s výměrou nad 12 ha musím ponechat při první seči minimálně 3 % plochy  neposečené. Co budu počítat jako první seč? Sklizeň luskovino-obilní směsky nebo sklizeň travního porostu?
Odpověď: V případě provádění obnovy trvalého travního porostu, prováděné v souladu s § 9 odst. 5 návrhu NV nebude podmínka ponechávání nepokosených ploch požadována.
 
Otázka: AGRO Huzová (ekolog), velké TTP (díly výrazně nad 12 ha): v souvislosti s ošetřováním trav a zvláště pokud bude platit jen buď dvě seče nebo "dvě pastvy", aby nemuseli nechávat neposečené pásy (protože co potom s nimi), chtěli by tedy udržovat pastvou.
Co je tedy pastva? Jsou nějaké podmínky jak dlouho, s jakou intenzitou? Nebo stačí tam poslat jednu krávu (pět krav) jeden den např. na 50 ha dílu (a zbytek posekat jako nedopasky?)
Odpověď: V případě základního titulu Obecná péče o extenzivní louky a pastviny lze v rámci stanovených termínů údržby TTP kombinovat seč a pastvu, tj. například v termínu do 31.7. provádět seč a v termínu do 31. 10. provádět pastvu. Pokud žadatel na dílu půdního bloku (větším než 12 ha) s kulturou TTP zařazeném v základním titulu k 31.7. provádí seč, pak je povinen ponechat nepokosenou plochu, pokud provádí pastvu, pak není povinen ponechávat nepokosenou plochu. Pokud se jedná o pastvu, není tato v rámci nařízení vlády definována, nicméně za pastvu je považována soustavná údržba travního porostu zvířaty po delší časový úsek. Nedopasky jsou ostrůvkovitá místa vegetace, která zbyla po provedené pastvě. Nejedná se o ucelené plochy neobhospodařovaného travního porostu. V uvedeném případě, by se tedy jednalo o zjevné obcházení podmínek pro poskytnutí dotace.
 
Otázka: Evidence úhoru v LPIS. Pozemek byl od roku 2006 evidován v LPIS jako R, v roce 2013 byl vyňat z evidence LPIS a po dobu 1 roku nebyl evidován LPISNyní si uživatel přišel opět pozemek zaevidovat jako úhor. Podmínka evidence 1 roku v LPIS znamená – rok před převodem na úhor?
Odpověď: Uživatel si tuto plochu nemůže evidovat jako úhor. Plochu musí zaevidovat jako kulturu R a příští rok převést na kulturu U.