Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Informace z MZe a SZIF

20/06/16

Informace z MZe a SZIF

 
 
 
Informace z MZe a SZIF
S ohledem na blížící se výplatu dotačního titulu Dobré životní podmínky zvířat z Programu rozvoje venkova 2015, a zejména s ohledem na blížící se konec lhůty pro opravu Měsíčních hlášení o denních stavech prasat v IZR, považujeme za vhodné upozornit, že žadatelé mohou svá hlášení DŽPZ v IZR opravovat již pouze do 30. 6. 2016 !!! Na základě spolupráce a konzultace se Státním zemědělským a intervenčním fondem (SZIF) dále považujeme za nezbytné sdělit následující: V případě, že žadatel pro deklarované hospodářství nezaslal žádné hlášení, nebo nezaslal hlášení pro některý měsíc, nebo zaslané hlášení není validní (tzn. žadatel nahlásil pro DŽPZ více zvířat než v hlášení do ÚE) – dotace pro dané hospodářství bude zamítnuta. Pokud však žadatel do 30. 6. 2016 zašle chybějící hlášení, nebo vadné hlášení opraví – obdrží k danému hospodářství pouze snížení dotace ve výši 10%. Na hlášení podaná po lhůtě (tj. po 30. 6. 2016) nebude SZIF v souladu s NV č. 74/2015 Sb., moci brát zřetel.
 
Upozornění SUCHO 2015 – žádáme chovatele, kteří do 14. 6. 2016 zadali výpočet pro dotační titul S.1. „Sucho 2015“ a chtějí ve svém nároku uplatnit VDJ za chovaná prasata, aby výpočet zadali znova a v žádosti uplatnili až tento nový výpočet (případně žádost podle tohoto nového výpočtu opravili). Původní výpočet u prasat je chybný. Tímto se za komplikace všem omlouváme a děkujeme za pochopení.
 
V aplikaci IZR na Portálu farmáře je k dispozici nově nápočet pasených zvířat pro účely ověření maximální intenzity chovu pasených zvířat 1,15 VDJ/ha TTP. Nápočet spustíte v menu IZR – Vyhledávání a přehledy/Intenzita chovu nová – Dotační titul: Počty pasených zvířat. Výsledkem jsou denní počty zvířat nacházejících se na pasených a nepasených stájích, nikoliv konečná intenzita. Konečnou intenzitu je nezbytné dopočítat manuálně podle skutečně způsobilých ha travních porostů v rámci opatření Ošetřování travních porostů a AEO zatravňování. Tato hodnota není systémem dopředu zjistitelná. Výpočet je možné provádět už i za rok 2016, data z podaných žádostí ze SZIF jsou již v systému k dispozici.
 
Za účelem přípravy žádosti dotačního programu Sucho byl v IZR vytvořen speciální nápočet VDJ k 31.8.2015 zahrnující i VDJ prasat. Tento nápočet je k dispozici v menu IZR – Vyhledávání a přehledy/Intenzita chovu nová – Dotační titul: Sucho 2015. Původně uvažovaný typ výpočtu LFA neobsahuje nápočet VDJ prasat.
 
Podávání změnových žádostí pro dotační tituly Zvětšení lehacího prostoru v chovu dojnic, Zlepšení stájového prostředí v chovu dojnic a Zajištění přístupu do výběhu pro suchostojné krávy prostřednictvím Integrovaného zemědělského registru bude spuštěno od 17.6.2016. Pokud potřebujete změnou žádost podat, využijte, prosím, volně dostupné dokumenty na portálu farmáře SZIF.