Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Aktuálně platná Mimořádná veterinární opatření pro Českou republiku

20/07/17

Aktuálně platná Mimořádná veterinární opatření pro Českou republiku

 

Aktuální platná Mimořádná veterinární opatření pro Českou republiku

Územně se jedná o okres Zlín. Zde platí stále MVO, které vydala KVS ve Zlíně, což je zákaz lovu černé zvěře, její krmení, přikrmování a vnadění. Tento zákaz bude platit do vydání nových Mimořádných veterinárních opatření.

Zóna 2: Oblast intenzivního odlovu černé zvěře

Prostorově je území vymezeno dálnicí D1 od Brna k Vyškovu, dále dálnicí D46 k Olomouci, dále dálnicí D35 k napojení na dálnici D1 směr Ostrava a Bohumín po hranici s Polskem. Potom po státní hranici s Polskem a Slovenskem až na hraniční přechod Lanžhot a dále zpět po dálnici D2 do Brna s výjimkou okresu Zlín, pro který platí opatření popsaná v bodě 1.

Tato opatření jsou určena všem uživatelům a oprávněným účastníkům lovu. Nařizuje se jim intenzivní celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věkovou kategorii a pohlaví. Při lovu mohou podle v současnosti platných způsobů lovu využít také následující zakázané způsoby lovu:

a. pomocí zdrojů umělého osvětlení, zařízení pro osvětlení terče, zaměřovače zbraní konstruovaného na principu noktovizorů

b. pomocí mechanismů pohybujících se po zemi

c. na honebních pozemcích, na kterých současně probíhá sklizeň zemědělských plodin, a na sousedních pozemcích ve vzdálenosti do 200 m od hranice těchto pozemků

d. na čekané ve vzdálenosti do 200 m od hranic sousední honitby z mysliveckých a jiných zařízení

e. střílením v odchytových zařízeních krátkou nebo dlouhou kulovou zbraní s energií v 0 metrech vyšší než 300 J

f. odlovem kňoura a bachyně na společných lovech s možností lovu jednotnou střelou z brokové zbraně

Zároveň uživatelé a lovci v této oblasti mají za povinnost odebrat z ulovených kusů prasete divokého minimálně

Dle informací ministra zemědělství, by za každé ulovené divoké prase a správně odevzdaný vzorek k vyšetření na AMP měl lovec obdržet 1 000,- Kč jako motivační zástřelné. Toto nařízení bude ovšem součástí Metodiky kontroly zdraví zvířat na rok 2017 a vstoupí v platnost až ve chvíli, kdy ji MZe vydá.

Tato MVO dále ukládají povinnost zemědělcům informovat nejméně 24 hodin předem uživatele honitby o místě a času zahájení sklizně zemědělských plodin a provádět sklizeň zemědělských plodin postupem z vnějšího okraje směrem ke středu sklízené plochy.

vzorek sleziny a mízní uzliny k vyšetření na africký mor prasat a tento vzorek předat na místo pro příjem vzorků k vyšetření na svalovce uvedeném na internetových stránkách Státní veterinární správy, které je nejbližší místu ulovení. Zároveň také musí vyplnit objednávku pro toto laboratorní vyšetření, kterou najdou na stránkách SVS.

Zóna 3: Oblast zbytku ČR

Prostorově je území vymezeno na zbytek České republiky, tzn. pro honitby západně od silnice Lanžhot – Brno – Vyškov – Olomouc – Bohumín – státní hranice s Polskem.

Tato opatření jsou určena všem uživatelům a oprávněným účastníkům lovu. Nařizuje se jim intenzivní celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věkovou kategorii a pohlaví. Při lovu mohou podle v současnosti platných způsobů lovu využít také následující zakázané způsoby lovu:

a. pomocí zdrojů umělého osvětlení, zařízení pro osvětlení terče, zaměřovače zbraní konstruovaného na principu noktovizorů

 

b. na honebních pozemcích, na kterých současně probíhá sklizeň zemědělských plodin, a na sousedních pozemcích ve vzdálenosti do 200 m od hranice těchto pozemků

c. na čekané ve vzdálenosti do 200 m od hranic sousední honitby z mysliveckých a jiných zařízení

d. střílením v odchytových zařízeních krátkou nebo dlouhou kulovou zbraní s energií v 0 metrech vyšší než 300 J

e. odlovem kňoura a bachyně na společných lovech s možností lovu jednotnou střelou z brokové zbraně

De-facto se jedná o stejná opatření jako v oblasti s intenzivním lovem zvěře mimo lov ze zařízení pohybující se vyšší rychlostí než 5 km/h.

Společná ustanovení

Pro všechna tato opatření jsou v MVO definovány sankce. Za jejich nedodržení hrozí uložení pokuty fyzické osobě 50 tis. Kč, jde-li o právnickou nebo fyzickou osobu podnikající až 2 miliony Kč.

Tato mimořádná veterinární opatření jsou nadřazena zákonu o myslivosti. Tzn.,

uživatel honitby již nikde nemusí žádat o jejich povolení apod. Zároveň by ale také měl aktivně přistoupit k redukci stavů černé zvěře. Neměl by v žádném případě omezovat lov a bránit tak držitelům povolenek k lovu všech kategorií černé zvěře a to bez rozdílu pohlaví i věku. Pokud tak bude činit, vystavuje se sankci až 2 miliony Kč.

Doporučujeme, aby všichni uživatelé honiteb využili tato MVO k maximální snaze snížení početnosti černé zvěře a to na celém území ČR. Je vysoká pravděpodobnost, že vir AMP se bude šířit a jediná cesta, jak ho zastavit nebo alespoň zpomalit, je skutečně snížení početnosti v okolí ohniska na minimum.

 

 

V pátek 14. 7. 2017 začala platit mimořádná veterinární opatření v různých formách pro celou Českou republiku. V současné době můžeme republiku rozdělit do 3 zón. Jednotlivá mimořádná veterinární opatření Vám stručně shrneme níže.

Obrysová mapa zonace území ČR s různými mimořádnými veterinárními opatřeními.

Zóna 1: Zamořená oblast