Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Rekordně nízká nezaměstnanost se stává nevýhodou

15/08/17

Rekordně nízká nezaměstnanost se stává nevýhodou

Rekordně nízká nezaměstnanost se stává nevýhodou

Rekordně nízký počet nezaměstnaných se stává pro českou ekonomiku nevýhodou, neboť firmy nemohou najít zaměstnance.

 Nedostatek lidí viditelně tlačí vzhůru mzdy a situace bude podle analytiků dále eskalovat. Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla na čtyři procenta z květnových 4,1 procenta. Podle Úřadu práce ČR bylo uchazečů o práci 297 439, tedy nejméně od června 1998.

"Výsledek nijak nepřekvapil, data potvrdila napjatou situaci na trhu práce. Česká ekonomika čelí nedostatku pracovníků, kvalifikovaných i nekvalifikovaných," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Počet volných pracovních míst činil 183 500 a byl tak dosud nejvyšší. Od poloviny roku 2013 trvající hospodářský růst vede ke stále vyšší zaměstnanosti, podotkl.

Podílem volných míst k počtu nezaměstnaných (téměř 62 procent) se zřejmě Česko řadí na druhé místo na světě, a to hned za Japonsko, řekl analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek. Současná úroveň nezaměstnanosti se podle něj čím dál víc stává ekonomickou nevýhodou než výhodou. Volná pracovní síla není a v dohledné době nebude. Podniky se zdráhají propouštět, i když pro zaměstnance momentálně nemají dostatek práce, což zpomaluje pohyb na trhu práce, dodal.

Průmyslníci se z důvodu nedostatku vhodné pracovní síly potýkají s rostoucím objemem nedodělků, připomněl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Zejména v oblastech průmyslových zón klesla míra nezaměstnanosti na dosavadní minima. V ČR nadále není jediný okres, v němž by míra nezaměstnanosti převyšovala deset procent, což je bezprecedentní situace. Letošního minima by měla podle něho nezaměstnanost dosáhnout v listopadu. Související tlak na růst mezd přiměje Českou národní banku ke zpřísnění měnové politiky, k čemuž dojde nejpozději koncem září, odhadl.

ČR zůstává podle zemí s nejnižší nezaměstnaností v celé EU, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Firmám podle něj chybí především kvalifikovaní a nekvalifikovaní dělníci, řidiči, kováři, řemeslníci, svářeči, kuchaři atp. Nezaměstnanost se bude na úrovni čtyř procent nacházet i v dalších měsících. Na podzim by mohla dokonce ještě dále poklesnout a v závěru roku se vrátí těsně nad čtyři procenta, uzavřel.

Podle informací Úřadu práce ČR byli v evidenci nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v červnu 42,8 roku. Mezi evidovanými bylo 106 575 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli z 35,8 procenta.