Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Příjem žádostí pro dotační titul „Sucho 2017“

20/06/18
smf

Informace SZIF.

Příjem žádostí pro dotační titul „Sucho 2017“
V pondělí 18. června začal Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) přijímat žádosti na mimořádný dotační program týkající se zmírnění škod způsobených suchem. 
Cílem této podpory je částečná kompenzace za následky sucha v loňském roce. Nárok na odškodnění mají pěstitelé tržních a krmných plodin. Mezi žadatele budou rozděleny 2 miliardy korun.
Příjem žádostí na sucho v roce 2017 probíhá od 18. do 29. června.
Nárok na odškodnění mají pěstitelé, kterým se v důsledku loňského sucha snížila produkce plodin o více než 30 procent v porovnání s průměrem posledních tří let. Kompenzace jsou zaměřeny na nejvíce poškozené plodiny, jejichž minimální výměra je 1 ha. Z tržních plodin (program S.1.1.) se jedná o pšenici ozimou i jarní, ječmen ozimý, ječmen jarní, kukuřici na zrno, oves, žito, triticale, řepku, slunečnici, mák, cukrovou řepu a brambory. Z krmných plodin (program S.1.2.) se dotace vztahuje na kukuřici (kromě kukuřice na zrno) a trvalé travní porosty ve vazbě na chov hospodářských zvířat.
Pro stanovení sazeb na kompenzaci pěstitelům za škody způsobené suchem je vymezeno dvousazbové odškodnění:
a) při poškození plodin v rozsahu větším než 30 %, max. však 50 % – sazba ve výši do 10 % normativních nákladů,
b) při poškození v rozsahu větším než 50 % – sazba ve výši do 20 % normativních nákladů.
Žádosti přijímá SZIF prostřednictvím svých 65 okresních pracovišť – Oddělení příjmu žádostí a LPIS (OPŽL), jejichž seznam je k dispozici na webových stránkách www.szif.cz v kontaktech. Pro žadatele o dotace připravilo Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci se SZIF návodný manuál v podobě metodického pokynu a tabulky s možností výpočtu dotace, které mohou být využity při podání vlastní žádosti. Tento pokyn a tabulky jsou k dispozici rovněž na webových stránkách SZIF, v sekci Národní dotace, Řešení rizik a krizí v zemědělství, v části Ke stažení / Sucho 2017.
Zdroj: SZIF